Пловдив събира повече гребци от Лондон

Пловдив събира повече гребци от Лондон | StandartNews.com

Пловдив. На световното първенство по гребане за юноши и девойки, което стартира в сряда в Пловдив, ще участват повече държави отколкото на Олимпиадата в Лондон. Това обяви преди старта на най-голямото събитие по гребане за годината кметът на града Иван Тотев. В Олимпиадата участваха 500 състезатели, а в надпреварата на гребния канал под тепетата ще се включат 1200 гребци от 58 държави. Ще бъдат раздадени общо 297 медала.

"Подобни събития като тези са много важни за нас. Общината винаги ще ги подкрепя и ще инвестира в съоръжения, необходими за провеждането им. Сигурен съм, че организацията ще е на високо ниво", заяви инж. Тотев. Той съобщи, че на специалната гала вечеря за участниците в състезанието в събота Общината ще презентира и проекта си за втори гребен канал, който ще е на стойност 14 милиона лева и ще бъде финансиран по програма „Джесика”. Голямото предимство на съоръженията в Пловдив са, че те се намират в самия град, обясни градоначалникът. Подчерта, че това дава възможност на участниците да опознаят и забележителностите под тепетата. Специално за целта Общината е изградила информационен център при самия канал, където ще се предлагат няколко вида турове из града. Те включват посещения на различни видове забележителности и запознаване с културно-историческото наследство, с което е богат Пловдив. В информационния център ще има рекламни брошури на английски, немски, френски, испански и руски език за да могат участниците в състезанието да научат нещо повече за града.

Световното първенство ще се проведе от днес до 19 август. Гостите са настанени в 17 хотела в Пловдив, като за сигурността на участниците са взети много сериозни мерки. До самия канал ще бъде засилен пропусквателният режим, като в близост до водното съоръжение няма да бъдат допускани автомобили. Освен полиция тук ще има и частни гардове. Официалното откриване ще е тази вечер с концерт и голямо шоу в Античния театър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай