Плашили Уорнър със смърт

Плашили Уорнър със смърт | StandartNews.com

Бившето вице на ФИФА вади кирливи ризи на Блатер

Бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър атакува Сеп Блатер и заплаши, че разполага с цяла лавина от доказателства, които съвсем скоро ще видят бял свят, въпреки че се притеснява за живота си. 72-годишният бивш футболен функционер заяви, че има информация, която свързва парламентарните избори в Тринидад и Тобаго през 2010 г. и ФИФА. "Документите, с които разполагам, доказват транзакции във ФИФА, които включват и Блатер. Дори и самата смърт няма да спре лавината, която се задава. Повече няма да пазя тайните на тези, които искат да унищожат нашата страна", заяви Уорнър в платено политическо съобщение, излъчено в Тринидад и Тобаго. Уорнър също обяви, че щом е разбрал за оставката на Блатер, му е изпратил съобщение, с което го е призовал да се скрие възможно най-бързо. "Блатер знае защо се стигна до падението му. И ако има някой друг, който също да знае, то това съм аз", продължи с разкритията Уорнър. Бившият президент на CONCACAF заяви, че има причина да се притеснява за живота си.

"Основателно се страхувам за живота си. Предадох документите в ръцете на адвокатите си. Разрвъзката вече не зависи от мен", завърши той. Самият Уорнър също попадна под ударите на ФБР и е част от функционерите на ФИФА, които се разследват за корупция, взимане на подкупи и рекетьорство. Той беше задържан в родината си през миналата седмица, но излезе под гаранция само едно денонощие след като беше арестуван.

Англия се гласи за Мондиал 2022

Англия открито поиска световното първенство през 2022 г. Британският министър на културата, медиите и спорта Джон Уитингейл обяви, че страната е напълно готова да приеме Мондиал. Това ще се случи, ако от ФИФА решат да отнемат на Катар правото да посрещне най-добрите отбори в света. Уитингейл обаче сподели мнението на президента на английската футболната асоциация Грег Дайк. Той твърди, че ако Русия остане домакин на първенството през 2018, едва ли друга европейска страна ще вземе следващото. "Нека ФИФА реши относно скандалите и манипулираните вотове чрез парични стимули. Ако те преценят, че им трябва нов избор за домакин, ние сме готови", отсече министърът Джон Уитингейл.

Междувременно английската легенда Дейвид Бекъм изрази своето възмущение от случващото се във ФИФА. Той призова спешно да се предприемат реформи в ръководните постове на централата.

"Някои от нещата, които са се случвали във ФИФА, са презрителни, недопустими и ужасни за играта. Футболът не е собственост на няколко човека, той принадлежи на милионите фенове по света. Време е ФИФА да се промени и ние трябва да приветстваме това", сопна се легендата на английския футбол.

Господин 10%: Бутнахме ЮАР за домакинството

Бившият генерален секретар на CONCACAF Чък Блейзър призна, че е взимал подкупи. Рушветите са били, за да гласува за избора на домакин за световните първенства през 1998 г. и 2010 г., става ясно от показанията му, които е дал през 2013 г. "New York Times" извади на бял свят признанията на Господин 10 процента, от които става ясно, че той и други членове на Изпълкома на ФИФА са прибирали пари под различни дейности. "През 1992 г. аз и други членове на Изпълкома се съгласихме да получим пари при избора на домакин на световното през 1998 г.", разкри Блейзър. Не стана ясно дали са бутали Франция или конкурента Мароко. "Направихме същото и при избора на ЮАР за домакин през 2010 г. Съгласихме се да взимаме подкупи и във връзка с правата за излъчване", продължава с признанията Блейзър. Той се е навил да пее на властите в САЩ, тъй като го заплашили с присъда в размер на 20 години затвор. В момента Господин 10 процента лежи в болница в Ню Йорк, като се предполага, че страда от рак и пневмония. Влошеното му здравословно състояние притеснява прокурорите, които се надяват, че Блейзър ще бъде основен свидетел по случая. Въпреки че неговите показания бяха публикувани, част от страниците са със затъмнени редове, което породи спекулации, че има важна информация, която се крие от обществеността.

Спонсори в битка за мондиалите

Ще останат ли следващите две световни първенства в Русия и Катар или не? Този въпрос си задават в цял свят. Според спецовете се чака жестока битка между спонсорите. Руският газов гигант "Газпром", който налива милиони в Шампионска лига и отборите на "Челси" и "Шалке", заплашва да прекрати всякакви финансови инжекции за европейския и световния футбол. Това ще стане, ако Москва загуби първенството през 2018 г. "Фондация Катар" пък е основен инвеститор в "Барселона", също така е и собственик на френския "ПСЖ". Тя стои в същата позиция като "Газпром" и силно се надяват Катар да остане домакин на Мондиал 2022. Опозицията също е силна - спонсори от САЩ и Германия. "Адидас" и "Найк" изразиха недоволство от местата, където ще се играе световното през идните години. Те пострадаха много от Мондиала в Южна Африка през 2010 и загубиха колосални суми поради евтини реплики на техните стоки. Същото се повтори миналата година и в Бразилия, която бе залята с китайски ментета. Двата гиганта се надяват случващото се във ФИФА да доведе до нови домакини, а именно САЩ и Англия. Ако това се случи, ще е в интерес и на други американски спонсори. Преди дни "Виза" заплаши, че ще спре финансирането на световните първенства. В тяхна подкрепа скочиха "Макдоналдс", "Кока-Кола" и други компании от Съединените щати.

188 треперят за работата си

Оставката на Сеп Блатер предизвика нова вълна трусове във ФИФА. 188 швейцарски служители на организацията треперят за работата си. Очаква се, че наследникът на Блатер ще доведе свои хора, особено във високите етажи на ФИФА. Все пак се счита, че тези притеснения не са основателни. Почти 77% от служителите в организацията са на възраст под 46 години. В момента 474 работници от 43 националности работят във ФИФА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай