Пентюро поведе за голямата световна купа в ските

Французинът спечели и гигантския слалом в Хинтерщодер, ФИС решава по-късно днес дали да има още стартове до края на сезона

Пентюро поведе за голямата световна купа в ските | StandartNews.com

Французинът Алекси Пентюро поведе в класирането за големия кристален глобус в алпийските ски. Роденият в Куршевел скиор излезе на първото място след като спечели днес и гигантския слалом в Хинтерщодер (Ав). Той остави на второто място Филип Зубчич (Хърв) - на 0,45 сек, а трети на 0,72 сек е Хенрик Кристоферсен (Нор). Българската звезда в ските Алберт Попов зае 50-о място в първия манш, който завърши при много тежки условия, заради топлото време. Така Аби не попадна в първите 30, които караха във втория манш.

Досегашният лидер за голямата световна купа Александър Омод Килде (Нор) зае днес шесто място и сдаде трона. Пентюро има вече 1148 т, а Килде е втори с 1122. Кристоферсен е трети с 1041 т. Хенрик обаче излезе начело за малката купа в гигантския слалом с 394 т. Втори само на 6 т след него е Пентюро, а Зубчич е трети с 368 т. Жан Кранец (Слвн), който до днес бе лидер за малката купа вече е четвърти с 366 т. Той се провали в Хинтерщодер, като завърши едва 13-и. За Пентюро пък това е трета победа на гигантски слалом в Хинтерщодер. Вчера той спечели и алпийската комбинация в австрийския курорт, а с това и четвърта поредна купа в дисциплината. До края на сезона има още 8 старта при мъжете и един отборен. По-късно днес обаче изпълкома на ФИС ще има видеоконферентна връзка, за да реши дали да не прекрати още днес сезона за Световната купа. Причината е емидемията от коронавирус в Европа. До края по план трябва да има стартове при мъжете в Квиетфил (7-8 март), Кранска гора (14-15) и финалите в Кортина Д'Ампецо от 16 до 22 март. Дамите имат да карат в Оре (13-15 март) и на финалите.  При жените начело за голямата световна купа е Федерика Бриньоне (Ит), а трикратната победителка за кристалния глобус Микаела Шифрин (САЩ) е втора. Американката не е карала в старт за СК от края на януари. Причината е нелепата смърт на нейния баща в началото на февруари. Тя бе обявила, че ще се завърне в белия керван тази седмица за стартовете в Офтершванг (Гер). Заради липсата на условия за СК в курорта обаче от там отказаха стартовете. От ФИС не успяха да навият нито един друг курорт да ги вземе. Така ако днес Международната федерация вземе решение да прекрати предсрочно сезона, което ще се случи за първи път в историята то отново за първи път в историята италианка може да спечели големия кристален глобус.

фото ЕПА/БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай