Откриха олимпийските игри в Сочи

При запалването на 5-те олимпийски кръга единият не успя да пламне

Откриха олимпийските игри в Сочи | StandartNews.com

Сочи. Официално бе даден старт на церемонията по откриването на на 22-те зимни Олимпийски игри в Сочи точно в 18:14 ч българско време. Старт на Олимпиадата даде президентът на Русия Владимир Путин. Грандиозното честване запона с гаф - при запалването на 5-те олимпийски кръга единият не успя да пламне.

Българските представители на Олимпийските игри минаха тържествено в Парада на нациите, който е част от официалната церемония по откриването на Олимпиадата.

Знаменосец на България е скиорката Мария Киркова, която предвождаше 18 български състезатели. Българите са облечени в екипи с цветовете на националния ни флаг. Най-голямата надежда за медал е сноубордистката Александра Жекова. Тя ще участва в дисциплината бордъркрос.

Красив елемент на платформата за Парада на нациите е светлинно отбелязване на границите на държавата, която се представя.

Оперната певица Анна Нетребко ще изпълни олимпийския химн. В шоуто ще участва и прима балерината на Маринския театър Уляна Лопаткина. По време на церемонията ще се проведе Парадът на нациите, а приветствено послание ще произнесе президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Повече от 2800 състезатели от рекордните 88 държави ще се борят за 98 комплекта медали в 15 вида спорт.

На стадион "Фишт", който е с капацитет 40 000 зрители, ще бъде запален Олимпийският огън. Той ще гори до 23 февруари, когато е краят на Игрите. Русия се готви за събитието през последните шест години и половина. Това е най-скъпата Олимпиада в историята. Подготовката й е оценена на 51 млрд. долара.

Последното събитие от откриващата церемония е пристигането на олимпийския огън. Когато огънят пламне, Олимпиадата официално започва. Той ще гори през цялото време на Игрите и ще бъде загасен на закриването на 23 февруари.

В 20:27 българско време президентът на Русия Владимир Путин обяви игрите за открити. След парада на нациите и художествената програма ръководителят на организационния комитет на „Сочи 2014" Дмитрий Чернишенко и президентът на МОК Томас Бах изнесоха официалн речи.

По-рано, по време на приема в чест на високопоставените гости на Олимпиадата, руският президент Владимир Путин , изрази надежда, че Олимпийските игри ще позволят да се погледне по нов начин на постиженията, особеностите и традициите на Русия.

От своя страна президентът на САЩ Барак Обама каза, че Русия е положила огромни усилия за осуетяване на тероризма по време на Олимпийските игри в Сочи и добави, че Вашингтон е направил всичко възможно да помогне за сигурността на спортистите. „Мисля, че руснаците залагат много на предотвратяването на всякакви възможни терористични актове и насилие по време на събитията. Те вложиха много ресурси в това", каза Обама.

„Ние сме в постоянни разговори с тях, както на ниво сили на реда, така и на военно ниво и на ниво разузнаване. Ние последователно работим с тях за гарантиране не само на сигурността на нашите атлети, но на всички участващи в тези Игри", казва Обама.

Олимпийските игрите бяха белязани от скандали, притеснения за тероризъм, критики за корупция и много други въпроси. От днес обаче игрите в Сочи ще се превърнат в символ на спортните успехи.

Лидерите на няколко европейски държави отказаха да присъстват на церемонията по откриването на Олимпиадата в Сочи. Това им действие е вид санкция срещу Владимир Путин, смята професорът по политически науки и експерт по международна сигурност Григорий Перпелица.

Галерия можете да видите тук.

Междувременно мъж, който летял в самолет от Кхарков, Украйна, за Турция, опита да отвлече екипажа, твърдейки, че има бомба. Мъжът заплашил, че ще взриви самолета, ако екипажа не отклони самолета за Сочи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай