Отиде си легенда на световния футбол

Д-р Венглош почина на 84 години

Отиде си легенда на световния футбол | StandartNews.com

Най-известната фигура в историята на словашкия футбол - доктор Йозеф Венглош си отиде снощи от този свят, малко преди да навърши 85 години. 
Венглош е роден на 18 февруари 1936-а година в Ружомберок и играе основно в отбора на Слован Братислава като полузащитник.
Личната му визитка е пълна със забележителни факти - като помощник треньор на Чехословакия златен медал на европейското първенство през 1976 г. и бронзов медал на европейско първенство през 1980 година. Също така е европейски шампион с отбора до 23 години (1972 г.).
Венглош се гордее с факта, че е първият треньор извън Великобритания той ръководи английския клуб в най-високото ниво на Острова - Астън Вила през сезон 1990/91.
Освен това е бил начело на Селтик (Шотландия), Фенербахче (Турция), Спортинг (Португалия), Ичихара ДЖЕФ Юнайтед (Япония), имаше честта и да стане селекционер на родната си Словакия, вече като независима държава след падането на комунизма.
Единственият треньор, който два пъти е класирал Чехословакия на световно първенство.
Доктор Венглош е бил национален селекционер не само в родината си, но и на още на отборите на Австралия, Малайзия и Оман.
Първият му прякор е Лоло, тъй като получава целувка от Джина Лолобриджида, когато като капитан на младежкия отбор на Слован (Братислава) и получава шампионската купа от силния турнир във Виареджо. Защитава докторат по физическо възпитание и е специализирал психология.

Носител е на Диамантения орден на УЕФА и на Медала за заслуги към футбола на ФИФА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай