Япония иска олимпиада без чужди зрители

Официалното решение ще бъде взето до края на месеца

Япония иска олимпиада без чужди зрители | StandartNews.com

Японското правителство реши да не допуска чуждестранни зрители да присъстват на олимпийските и параолимпийските игри в Токио това лято като мярка срещу разпространението на коронавируса, заявиха днес запознати с въпроса служители, цитирани от агенция Киодо. Това съобщи БТА.

Очаква се японският кабинет и организационният комитет за летните олимпийски игри да проведат дистанционна среща с Международния олимпийски комитет и други два органа по-късно този месец, за да вземат официално решение за чуждестранните посетители.

Според източниците, пожелали анонимност, правителството е стигнало до заключение, че приемането на зрители от чужбина не е възможно, като се има предвид тревогата в японското общество заради вируса и факта, че в много страни са открити по-заразни варианти на коронавируса.

Церемонията с носенето на олимпийския факел също така ще се проведе без публика, за да се предотврати разпространението на вируса, казаха служителите.

По думите им организационният комитет е решил, че е важно церемонията да се проведе в префектура Фукушима при закрити врата, като на събитието бъдат допуснати само участниците и поканените, за да се избегне струпването на много хора.

След церемонията, която се предвижда да се състои във футболен тренировъчен център, близо 10 000 бегачи ще пренесат олимпийския огън през 47-те японски префектури, преди на 23 юли да бъдат открити Олимпийските игри.

Тренировъчният център служеше като предна база в битката с ядрената криза, предизвикана от силното земетресение и последвалото цунами на 11 март 2011 г. Мястото е избрано за начална точка на пренасянето на огъня, за да се покаже възстановяването на региона след бедствието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай