Обявиха новите правила в женския тенис

Промените влизат в сила от 1 януари 2019

Обявиха новите правила в женския тенис | StandartNews.com

Женската тенис асоциация обяви въвеждането на нови правила през следващия сезон, обяви БНР. Едно от тях ще бъде промяната на правилото за защитен ранкинг на дадена тенисистка, което ще й осигури по-лесно завръщане в тура след бременност, брак или болест. Ето какви ще бъдат промените в правилата на WTA от 2019 година:

1. Правило за защитен ранкинг

Предишното правило за защитен ранкинг, което позволяваше на тенисистката да не променя своята позиция в световната ранглиста при контузия, болест или бременност, изискваше дадената тенисистка да бъде извън игра в продължение на минимум шест месеца и да се завърне в тура в тригодишен срок. Завърналата се състезателка може да използва тогава защитения си ранкинг за осем турнира в рамките на година, въпреки че защитеният ранкинг не може да бъде използван за поставени позиции в основните схеми на дадена надпревара. Бордът на директорите одобри няколко промени на правилото за защитен ранкинг, което включва и възможността на състезателка да използва защитения си ранкинг за поставена позиция в основната схема на турнир.

Промените в правилото за защитен ранкинг

- Тенисистка, която е извън игра за повече от шест месеца, но по-малко от година, може да използва защитения си ранкинг за осем турнира в рамките на една година.

- Играч, който е извън игра за над година или повече, може да използва защитения си ранкинг за 12 турнира в рамките на една година.

- Ако състезателка е извън игра поради бременност или болест, тя има право на три години, за да използва защитения си ранкинг. В случай на бременност, периодът на защитения ранкинг се изчислява от раждането на детето.

- Ако играч е извън игра поради осиновяване, сурогатно майчинство или законно настойничество, има право на две години защитен ранкинг.

- Ако защитеният ранкинг на дадена състезателка й осигури поставена позиция, този играч ще бъде определен като ,,добавен поставен“ и ще играе с непоставен в първия кръг. ,,Добавен поставен“ не се изправя срещу друг поставен играч.

- След завръщането си в игра, играч може да използва защитения си ранкинг за поставени позиции в първите осем турнира, на които участва.

- Играч може да „замрази“ ранкинга си на два пъти. Предишното правило гласеше, че играч може да ,,замрази“ позицията си в ранглистата само веднъж.

2. Чорапогащници и компресионни къси панталонки без пола вече са позволени

Въпреки че WTA нямаше специално правило, което да забранява на играча носенето на чорапогащници без пола, Бордът на директорите реши да изясни случая като постанови следното: Чорапогащници и компресионни къси гащи могат да бъдат носени със или без пола.

3. 25-секунден часовник

След като се повдигна въпроса за времето преди сервис по време на US Open сериите през лятото, WTA ще продължи да използва 25-секунден часовник на Премиер турнири през 2019, докато не се достигне до цялостна употреба на всяка една надпревара през 2020. Предишната пауза според правилника бе 20 секунди. В добавка на часовника, WTA ще използва схемата 1:5:1 загрявката преди мач, която позволява на даден играч 1 минута да достигне до мрежата за жребия, който определя кой сервира пръв, 5 минути за загрявка и 1 минута за начало на двубоя.

4. Ограничени паузи за тоалетна

На играчите им е позволено по една пауза за тоалетна по време на мач. Предишното правило гласеше, че играч има право на две паузи по време на мач.

5. Разпределение на наградния фонд при оттегляне от турнир

Ако играч от основната схема на турнир (без тези, които получават ,,уайлд кард“) е на линия и се откаже от турнир преди квалификациите и нейния мач от първи кръг, то тя ще получи 100% от наградния фонд, който й се отрежда за участие в първия кръг. Правилото цели да подобри здравословното състояние на играча и конкурентноспособността от обезкуражаването на даден играч поради травма или отказ по време на двубой. ,,Щастливият губещ“, който заема мястото на играча в основната схема, ще получи или пари от наградния фонд за последния кръг на квалификациите, ако загуби в първия кръг на турнира, или пари от наградния фонд за последния кръг на квалификациите плюс пари от основната схема за кръга, който е достигнала минус парите, които са отишли за отказалата се в първи кръг тенисистка. Играч може да използва това правило два пъти в непоследователни турнири.

6. При 10 години в Тура получаване на допълнителни ,,уайлд кард“

В момента, играч може да използва максимум 6 пъти ,,уайлд-кард“ на година, като има опция за допълнителни при определени условия. Ако дадени играчи са се състезавали в продължение на 10 или повече години, то на тях са им позволени три допълнителни „уайлд-кард“ възможности. Започвайки през 2019, играч трябва да участва в поне шест турнира през годината, за да влезе в правилото за 10-те години. Предишното правило гласеше за един турнир през годината. То ще влезе в сила от 2020 година, тъй като правилото важи до 2019-та година включително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай