НСА откри академичната учебна година и нова тенис база

Професор Гешев преряза лентата на новото спортно съоръжение в кампуса на академията

НСА откри академичната учебна година и нова тенис база | StandartNews.com

С тържествено събрание в Аула Максима академичната общност на Национална спортна академия „Васил Левски“ откри учебната 2019/2020 година.

В поздравителното си слово ректорът проф. Пенчо Гешев обърна внимание на първокурсниците, които за първи път прекрачват прага на Академията, за да ги приветства за правилния избор да влязат в един утвърден университет в системата на образователните структури, които обучават в областта на спорта, училищното физическо възпитание и общественото здраве и е  водеща институция не само в България, а в Европа и Света.

„Всички наши специалности, в които подготвяме кадри, са специалности, изискващи дълбоко вътрешно убеждение във всеки един от нас, че сме годни да реализираме тази дейност, защото работим с хора, с деца. Трябва да сте вътрешно убедени, за да бъдете учители по физическо възпитание, треньори, за да запалите любовта към спорта в децата. Нещо повече – да превъзпитаме, ако трябва и техните родители“ – допълни проф. Гешев.

По традиция той връчи студентските книжки на първокурсниците от трите факултета, класирали се с най-висок успех на кандидатстудентските изпити, както и на звезди на българския спорт, избрали НСА за свой Университет.

Първокурсници в редовна форма на обучение ще са гимнастичките Мадлен Радуканова, Боряна Калейн, каратистът Борислав Байчев, борецът Захари Зашев, мотоциклетистът Теодор Кабакчиев и др.

Поздравителни адреси към академичната общност изпратиха Милена Дамянова – председател на парламентарната комисия по образованието и науката, Славчо Атанасов – председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, Кръсимир Вълчев – министър на образованието и науката, Стефка Костадинова – председател на БОК, командващия на съвместното командване на силите – ген.-лейтенант Любчо Тодоров.

Заместник-министърът на младежта и спорта Николай Павлов приветства преподавателите и студентите за началото на учебната година от името на министър Красен Кралев.

Кметът на район Студентски Димитър Дилчев припомни на присъстващите, че НСА е мястото, където си дават среща младежката енергия, силната воля и славната спортна история на България.

„Спортната база на НСА е от изключителна важност за изграждането на кадри. От седмица студентите на НСА се радват и на новата база в центъра на София, ще открием след малко и нова тенис база. Професор Гешев, Вашето управление ще се запомни. НСА стана едно райско място, в което спортисти и млади семейства обичат да прекарват времето си. Спечелихте много битки, отвоювахте много територии, но това не е края. Това трябва да продължи и се надявам тези след Вас упорито да следват Вашия път“ – заяви в словото си Димитър Дилчев.

Гости на тържественото събрание бяха още д-р Елеонора Лилова -  председател на Държавната агенция за закрила на детето, Йорданка Благоева – заместник-председател на БОК, Михаил Златанов – началник на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи, представители на дирекция „Висше образование“ на МОН, Борис Борисов – съветник в ПК по въпросите на децата, младежта и спорта, ген. Илия Лилов – зам.-началник на съвместното командване на силите и др.

Непосредствено след церемонията проф. Гешев, кметът Дилчев и доц. Цветанка Захариева – ръководител на сектор „Тенис“, прерязаха лентата на новата тенис база в центъра на кампуса на НСА. Тя е изградена от фирма „Динамик ресурс“ само за три месеца  изцяло с финансиране на НСА. Базата разполага с 4 корта с изкуствена настилка, осветление и трибуни за зрители. До месеци се очаква два от кортовете да бъдат покрити с конструкция тип балон, за да се ползват целогодишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай