Немска прокоба тегне над волейбола (ОБЗОР ОТ БАКУ)

Немска прокоба тегне над волейбола (ОБЗОР ОТ БАКУ) | StandartNews.com

Горе главите, сребърни сме, утешава тима Любо Ганев

Тимът във Варна стана агитка пред телевизора

Немската прокоба продължава да тегне над националите по волейбол. За втори път германци не ни позволиха да се окичим със злато. След ГДР на европейското през 1970 г. сега дойде ред и на обединена Германия. Мъжкият ни национален отбор по волейбол загуби битката с "Маншафта" на финала в Баку с 1:3 (16:25, 18:25, 31:29, 21:25). Нашите склониха глава пред звездите на "Бундестима" в двубой, който събра 3500 души в "Кристалната зала" на азербайджанската столица. Двама президенти не успяха да помогнат на нашите - Росен Плевнелиев и Петър Стоянов, които вееха знаме на трибуните. Там бяха и шампионките сестри Стоеви.

Българите проспаха първите два гейма, което даде възможност на германците да ги спечелят с лекота. Нашите момчета се събраха едва в третата част. Тогава след истинска гладиаторска битка и инфарктен завършек възпитаниците на Ники Желязков грабнаха победата и феновете протриваха ръце в очакването на обрат. Такъв обаче не настъпи. Националите отново рухнаха пред стабилната немска защита. Фантастичен мач за Германия направи младият посрещащ Кристиян Фром, който се отчете с 21 точки. Най-добър за България бе Ники Николов с 14. Така нашите се окичиха със сребърните медали, като това беше десетото отличие за страната ни на игрите. По-рано вчера в сблъсъка за трето място Русия удари Полша с 3:1 и грабна бронза. Това е първото сребро за България на такъв голям форум след Олимпийските игри в Москва през 1980.

Събота вечер, непосредствено след победата над Куба с 3:0 в Световната лига във Варна, момчетата, водени от Пламен Константинов и министъра на спорта красен Красен Кралев, пожелаха успех на волейболистите в Баку. Кралев и Константинов дори гледаха заедно финала на Азербайджан.

"Ние, българите, сме влюбени във волейбола, толкова много постигнахме, толкова много легенди. Тепърва има какво да покажем. Сребърни медали, огромно постижение, феноменално. Напрежението определено пречи, но нашите момчета играха разкрепостени срещу Полша и бяха невероятни. Придобиха самочувствието, от което имаха нужда", заяви президентът Росен Плевнелиев.

"Много съм щастлив със сребърните медали и от начина, по който играхме последните две седмици тук. Бил съм на две олимпиади, но сега бяхме най-близко до златните медали, днес обаче Германия бе по-добрият отбор", коментира Тодор Алексиев. "Горе главите, сребърни медалисти сме. Няма какво да съжаляват, те са млади момчета, чакат ги още много победи. Аз съм оптимист за бъдещето на волейбола в България" , отсече водачът на волейболната делегация на игрите в Баку Любо Ганев.

Кралев очаква пробив в Рио

Министърът на спорта Красен Кралев коментира цялостното представяне на българските спортисти в първите по рода си Европейски игри, които се проведоха в Баку. "Взехме максималното в Азербайджан. Поздравихме се с 5 бронзови, 4 сребърни и 1 златен медал. Това не е малко с оглед късното обявяване на форума. Освен призьорите трябва да се отчете и силното представяне по кану-каяк", сподели Кралев. Той коментира и финала на волейболистите ни, като подчерта, че среброто е гордост за България. "Германия дойде с целия си отбор в Баку, останалите отбори бяха разделени на две между Европейските игри и Световната лига, представихме се достойно", каза още министърът на спорта. "Имаме поводи, с които да се гордеем. Мисля, че си заслужаваше, с оглед на финансирането. Ще има и втори опит. Русия изяви подобно желание. Винаги е добре, когато имаш възможност да сравниш възможностите си. Повечето спортове дадоха шанс на младите спортисти. Мисля, че ще имаме поводи за радост и догодина в Рио", завърши Красен Кралев.

Цирков артист и 10 000 фойерверки закриха игрите

Организаторите на Европейските игри в Баку отдадоха огромна важност на програмата по закриването. Церемонията бе насочена предимно върху грандиозното пирошоу, което бе неизменна част и от откриването. Задачата по изготвянето му бе възложена на Джеймс Хадли, който е с 25-годишен опит в театралното и цирковото изкуство, както и организатор на подобни мероприятия. "Създаване на церемонията по закриването на Баку 2015 е едновременно чест и предизвикателство. Моята цел е да осигуря на Европейските игри грандиозния финал, който заслужават. Искам да създам едно незабравимо шоу за присъстващите и зрителите по целия свят", заяви Хадли, преди да станем свидетели на неговото дело. В церемонията снощи участваха над 1600 доброволци, които представиха културата на Азербайджан чрез танци, песни и различни номера с факли и огньове. Рано сутринта пък всички представители на страните участници засадиха дръвчета на Олимпийския стадион в Баку. България се отчете с две.

Стоеви: Почнахме за удоволствие, а сега взехме златото

Първите в историята на България златни медалистки от Европейските игри в Баку не могат да повярват на случващото се и не са мигнали след финала, научи "Стандарт". До ранни зори в неделя шампионките гледали снимки във "Фейсбук" и си писали с многобройните си фенове по цял свят. Те останаха трогнати от интереса на зрителите да се снимат с тях. "Чувството е наистина феноменално. Все пак през 2004 г. започнахме само за удоволствие. Въобще не сме мислили да се занимаваме с това. През 2006 г. станахме републикански шампионки и тогава решихме, че това е нашата професия. Сега взехме златните медали. На дневен ред е класирането ни на Олимпийските игри в Рио. Там се надяваме на добро представяне, а защо не и медали. Искаме да влезем в топ 10, дори топ 5 на най-добрите в ранглистата по бадминтон", заявиха щастливите хасковлийки. Стотици зрители пък пожелаха да си направят селфита със сестрите Стоеви, след като те се окачиха с най-високия приз. Забавянето на церемонията по награждаването позволи на всички да се щракнат за спомен с българките. Освен най-желаното отличие първите в историята на България златни медалистки от Европейските игри получиха и редица поздравления. "Mомичета, играхте с чар, с настроение, с огромен професионализъм и заслужено взехет златния медал", гордо се обърна към сестрите президентът Росен Плевнелиев. Стефка Костадинова също ги похвали. "Все така първи и недостижими", отсече световната рекордьорка в дисциплината скок на височина.

Габриела и Стефани бяха като поразени от славата, която им се носи вече в родината. Те я заслужиха, след като дори не загубиха гейм през всичките шест мача, които изиграха.

"Благодарим за страхотната подкрепа по време на финала, тя ни помогна да станем шампионки", заявиха в един глас златните момичета в бадминтона. Българките са и единствените носителки на злато за родината ни в Европейски игри. Стефани пък гордо развяваше българския трикольор на закриването на първия по рода си форум.

Стефка Костадинова: Първите медалисти винаги се помнят

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова даде специално интервю за "Стандарт", в което оцени българското представяне на игрите в Баку, както и бъдещето на този спортен формат.

- Г-жо Костадинова, каква е оценката ви за българското представяне на игрите в Баку?

- Първите медалисти винаги се помнят. Затова тези, които впечатлиха, победиха и спечелиха медали в Баку, ще останат със специално място в историята. Сред тях за наша огромна радост имаше и българи. Страната ни спечели 10 медала. Имаме и своите шампиони. Благодаря на всички, които ни караха да се чувстваме горди като българи с изявите си в Баку. Щастливи сме със сестрите Стоеви, с волейболистите, поздравления за останалите, спечелили медали.

- Полезни ли бяха тези игри за спортистите ни?

- Надявам се нашите спортисти и специалисти да са си извлекли поуките от Европейските игри. Светът се променя, държавите влагат страшно много в спорта, на световни и олимипади става все по-трудно да си на върха. За това подобни континентални прояви се явяват възможност да си сравним часовника с хората край нас. Да вземем поуки в една по-регионална обстановка година преди Олимпиадата в Рио. В този формат виждам нов шанс младите да се опарят в битката, да се калят в боя. Много от нашите състезатели за първи път стартират на подобен форум, а това със сигурност ще им помогне да имат повече опит, рутина и самочувствие в бъдещите важни стартове и турнири. България участва с всички спечелили квоти и аз подкрепям това. Много е важно за един състезател да знае, че когато си извова нещо, той го е заслужил и никой не бива да му го отнема, да го лишава. За това благодаря на правителството, българската държава, на Министерството на спорта, че осигуриха всичко необходимо за това първо наше участие. Средствата и ресурсът тук не са дадени напразно.

- Да разбирам ли, че подкрепяне този нов спортен проект?

- БОК застана зад този нов проект на олимпийското движение. Спортът е състезание, но той е и възможност за среща на младите, за това да бъдат заедно и да дават своите послания към света. По тази причина Европейските игри се явяват за нас възможност за сравнение и начин да разберем къде сме, да коригираме в движение развитието си в спорта, да определяме и преодоляваме проблемите, като същевременно развиваме и надграждаме позитивното. Ние подкрепяме Обединена Европа и новите възможности за срещи на младите хора от континента.

- Успяха ли домакините от Азербайджан и Европейските олимпийски комитети като съорганизатор да се справят с тези първи европейски игри?

- Европа вече има своите спортни игри, както останалите континенти. В Баку организацията бе на ниво "олимпийски игри", но форматът на проявата тепърва ще се уточнява, знаете, че има идеи следващите издания да бъдат в няколко града и още по-насочени към младите и към т. нар. ърбан дисциплини. Всичко случило се на състезанията, големият интерес на медиите, телевизионните рейтинги и - най-вече - мнението на спортистите и зрителите доказаха необходимостта на този нов формат, който със сигурност ще се развива.

Класиране по медали

България завърши на 27-о място в класирането по медали от първите Европейски игри, играни в Баку. Родните спортисти спечелиха едно златно, четири сребърни и пет бронзови отличия

Злато Сребро Бронз Общо

1. Русия 79 40 45 164
2. Азербайджан 21 15 20 56
3. Великобритания 18 10 19 47
4. Германия 16 17 33 66
5. Франция 12 13 18 43
6. Италия 10 26 11 47
7. Беларус 10 11 22 43
8. Украйна 8 14 24 46
9. Холандия 8 12 9 29
10. Испания 8 11 11 30
27. БЪЛГАРИЯ 1 4 5 10

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай