Наши ще катерят Броуд пик и К2

Наши ще катерят Броуд пик и К2 | StandartNews.com

Българските алпинисти Боян Петров и Младен Данков ще атакуват през юни и юли Броуд пик (8047 м) и К2 (8611 м). Тандемът заминава за Пакистан на 10 юни, ако дотогава оправи визовите неуредици.

Първо ще се пробват на Броуд пик, а в края на юли ще опитат да превземат и втория по височина връх в света. Бюджетът на експедицията за К2 е 23 000 лв. и е осигурен от Министерството на младежта и спорта. На 20 май Петров изкачи Кангчендзьонга (8586 м), сам и без кислород. Така той стана първият българин, стъпил на този връх. "Като слязох в Катманду, трябваше да покажа снимки за доказателство", разказа Петров. "На един от кадрите бях снимал труп и властите започнаха разследване, кой е загиналият алпинист", добави той.

Нов спонсор за Лигата ще имат волейболистите. Днес на пресконференция в Студентски град ще бъде подписан договор с "HDI Застраховане". Ще присъстват селекционерът Камило Плачи, главният мениджър Владимир Николов, капитанът Тодор Алексиев, Цветан Соколов, Теодор Салпаров и изп. директор на застрахователната компания Петър Аврамов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай