Обрат за Нургюл! Какво следва

Нов отбор и нов договор

Обрат за Нургюл! Какво следва | StandartNews.com

Най-добрата българска шахматистка Нургюл Салимова представя унгарски отбор по време на европейското клубно първенство. Това ще се случи в албанския град Дуръс от 30 септември до 8 октомври.

Това е “Гаруда Айка БШК”, като нашето момиче е с 13-и рейтинг сред участничките.

Родената в търговищкото село Крепча студентка от свищовската Стопанска академия завърши миналия месец в Баку на второ място в турнира за световната купа и си извоюва място в турнира на претендентките за световната титла, който ще е догодина.

В момента 20-годишната Салимова е втора в ранглистата при девойките и 39-а при жените, а непосредствената ѝ цел е да стане гросмайстор и за мъже.

На първата и засега единствена пресконференция след завръщането си от Азербайджан, където отстъпи на рускинята Александра Горячкина (№3 в света) Нургюл призна, че първото ѝ състезание след големия успех ще е именно европейското клубно първенство в Албания.

Поради специфичните отношения между съществуващите пет федерации в българския шахмат страната ни няма да има свой представител отборно, макар че в Дуръс ще местят наши състезатели колкото за два-три клуба.

Освен Салимова, която е най-високо поставена според рейтинга си от всички българки, в европейското клубно първенство ще играят още Петър Арнаудов (“Гамбит-Асеко”, РСМ), Иван Чепаринов (“Търкиш Еърлайнс”, Тур), Александър Делчев (“Асниер-Льо Гран Асикер”, Фр), Надя Тончева “ГШК Куманово”, РСМ), Антоанета Стефанова (“Теута”, Албания”), Виктория Радева (“МШК Центар Асеко Сее”, РСМ), Цвета Галунова (“Гаруда Айка БШК”, Унг) , Петя Караиванова (“Тирана”, Алб) и Патриция Найманова (“Гьоктурк Чес Спорт Клуб”, Тур).

В същото време стана ясно, че продукт на един от световните гиганти в компютърната индустрията за игри - стратегията March Of Empires на фирмата Gameloft, е подписал договор, с който за срок от една година ще спонсорира Нургюл Салимова. Според запознати плащането ще стане на 12 месечни вноски.

“Лордове и дами, толкова сме щастливи и горди да споделим, че МОЕ вече е един от официалните спонсори на Нургюл Салимова - един от най-стратегическите умове в света! Тази брилянтна шахматистка от България тази година успя да стигне до финала по време на световната купа по шахмат за жени и се класира като една от осемте участнички на турнира на претендентките, който ще се проведе от 2 април в Торонто, Канада. Ти си вдъхновение за всички нас, Нургюл! Благодарни сме за възможността да споделим вашия поход към величието!”, написаха от компанията във фейсбук страницата си, предаде "24 часа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай