На Евро 2016: Удвоиха парите за борба с терористите

На Евро 2016: Удвоиха парите за борба с терористите | StandartNews.com

Рискът от терористични атаки по време на Евро 2016 е в основата на мерките за сигурност, които Франция затегна през последните седмици. След атентатите в Париж през ноември и в Брюксел през март домакините реагираха с удвояване на разходите за опазването на 23-те отбора финалисти и техните привърженици от 12 на 24 млн. евро. Министърът на младежта и спорта Патрик Канер обяви официално новия бюджет, а кметът на Бордо и бивш премиер на Франция Ален Жюпе одобри най-високите разходи за сигурност в рамките на един град домакин от 3 млн. евро. По време на турнира в Париж и останалите 10 града домакини (Сен Дени се води отделно от Париж и неговия "Парк де Пренс") постоянно ще има допълнителни военни и полицейски патрули.

"Европейското първенство неизбежно се превръща в цел за терористите, но то е и глътка свеж въздух за хората, уморени от непрекъснатите заплахи", заяви шефът на Организационния комитет Жак Ламбер, който е участвал и в подготовката на зимните олимпийски игри в Албервил през 1992 г. и на световното през 1998 г. - Все пак ние вече знаем, че сред потенциалните цели на терористите са Айфеловата кула, бизнескварталът "Дефанс", големите супрермаркети, метрото и кой знае още какво. Но за нас това нищо не променя. Нямаше нужда да дойде Евро 2016, за да разберем, че сме под прицел. Каквото и да се случи през този месец във Франция, то ще е директна атака срещу турнира."

На 17 май всички фен зони трябва да са готови за функциониране и ще бъдат проверени, заедно с прилежащата техника, която е част от сигурността. А през последния уикенд Марсилия отигра и терористична атака. На гара "Сен-Шарл" беше проведена среднощна симулация на безредици, при които полицията усмирява бясна тълпа от хулигани, с около 300 участници, по подобие на тази в София в деня след белгийските атентати.

Париж посреща край Айфеловата кула, Марсилия - на плажа

Франция е подготвила 10 фен зони в 9 града, които побират едновременно общо 346 000 запалянковци, стана ясно от плановете на организаторите. Общо за целия турнир се очаква през тях да минат между 7 и 8 милиона човека. Две от фен зоните са в Париж, едната от които - на Марсово поле, в подножието на Айфеловата кула, ще е и най-голямата - за 92 000 човека. Мястото беше избрано от кмета Ан Идалго след дълги размишления след терористичните атаки в Париж и Брюксел през последните месеци. "Проучихме множество варианти, но централното разположение на Марсово поле, капацитетът му и символиката на района наклониха везните в негова полза", обясни заместник-кметът Жан Франсоа Мартин. Втората парижка фен зона ще е в Сен Дени, в близост до "Стад дьо Франс" и ще е с капацитет от едва 10 000 човека.

Обособените зони са за тези привърженици на футбола, най-вече от чужбина, които искат да подкрепят отборите си, но нямат билети. И вероятно ще са пълни, след като 2,5-те милиона билета за мачовете бяха разграбени (най-скъпите бяха за финала - от 395 евро нагоре, б.р.), останаха непотърсени едва 20 000. Повечето от тези зони са в централните райони на градовете домакини, а тази в Марсилия ще е на плажовете "Прадо", на брега на Средиземно море. Тя е и втората най-голяма - за 80 000 фенове, които ще бъдат улеснени от най-големия тв екран - с гигантската площ от 160 квадратни метра. Между плажа и "Стад Велодром" е обособена пешеходна зона за гостите, а концертите в града по време на Евро 2016 ще са безплатни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай