Лъвът си отмъсти на Джокович. Изгря нова звезда

Карацев продължава да пише история в световния тенис

Лъвът си отмъсти на Джокович. Изгря нова звезда | StandartNews.com

Новак Джокович се сбогува с надеждите си за трофей на родна земя, след като претърпя трисетово поражение от световния №28 Аслан Карацев. Руснакът показа изумително високо ниво на игра през цялото време и заслужено елиминира местния любимец със 7:5 4:6 6:4 в истински тенис трилър, продължил близо 3 часа и половина.

Джокович пропусна цели 23 брейкбола в хода на мача, което изигра огромна роля върху развоя на двубоя.

Световният №1 постави отлично начало на срещата, като ударите му се характеризираха със страхотна дълбочина и перфектна насоченост. На съвсем противоположния полюс обаче беше Карацев, който сякаш не успяваше да се нагласи добре към топката и допускаше редица непредизвикани грешки, които му костваха пробив и изоставане с 0:3.

След първата почивка обаче двамата тенисисти размениха ролите си и Новак стана този, който не намираше добър баланс при контакта си с топката, и неточностите от ракетата му валяха един след друг. Руснакът съумя да се възползва по най-добрия начин от спада в концентрацията на съперника и върна допуснатия по-рано брейк, след което изцяло заличи пасива си - 3:3, а после спечели и прословутия седми гейм.

Представянето на Карацев в откриващите минути на втория сет бе далеч от това, което го изведе до успеха в първия, но с времето отново възстанови паритета с невероятно хладнокръвие. Двамата тенисисти бяха запазили най-доброто за последния сет, когато станахме свидетели на отигравания от най-висока класа. Джокович се възползва от подема в играта си, но руснакът за пореден път демонстрира пословична психическа устойчивост и издържа на напрежението, като достигна най-голямата победа в кариерата си!

Кой е Карацев?

На 27 години, кариерата на Аслан Карацев не може да се опише като впечатляваща, но руснакът сякаш започва нова глава от живота си в последните няколко месеца.

Роден е на 4 септември 1993 година във Владикавказ. Карацев означава лъв на турски език. Той започна да пише история по време на последния Australian Open. От 25 години насам дебютант не бе достигал толкова напред в турнир от Големия шлем, а това му осигури дебют в топ 70 на световната ранглиста.

Макар и да не може да бъде сравняван с гиганти като Джон Иснър и Иво Карлович, високият "само" 185 сантиметра Аслан, разполага със стабилен и мощен сервис, който е и едно от основните му оръжия във всеки един мач, но преди да се потопим в тенис кариерата му, нека първо да разберем повече за интересите на руснака извън любимия му спорт.

Фен на ниските температури и снега, Карацев не пропуска възможност да кара сноуборд със своите приятели, а когато не е на пиститите, Аслан може да бъде намерен в задния двор на своя дом, където прекарва време с кучетата си.

Историята на руснака в ATP надпреварите започва през 2013, когато младия Аслан участва с "уайлд кард" в основната схема на турнира в Санкт Петербург, но след 7:6(5) 2:6 6:2 той отстъпва на своя сънародник Михаил Южни.

Три години по-късно Карацев съумява да запише първа професионална победа на ATP ниво, но по време на тренировка в Лондон през 2017 руснакът се контузва, а травмата го изважда от корта за повече от 6 месеца. Щом се завръща обратно, Аслан се изправя пред сериозни затруднения отново да намери своя ритъм, а последвалите му представяния са далеч от убедителни.

Щом тенисът бе временно спрян през 2020-а, Карацев бе извън топ 250 на световната ранглиста, но възобновяването на тура сякаш постави ново начало в кариерата на Аслан. Руснакът взе участие в три последователни финала, а по-късно, стартирайки от квалификациите, достигна до втори кръг на Sofia Open, но отстъпи на Алекс де Минор след 6:4 7:6(5).

Сезон 2021 със сигурност е най-успешният до момента в кариерата на руснака, независимо че към момента той е изиграл едва седем двубоя. Месецът започна с категорично представяне на тенисиста в Дубай, където с три убедителни победи над топ играчи, той се класира за основната схема на AO. Карацев категорично бе най-голямата изненада на тазгодишния турнир, след като надигра последователно световния Диего Шварцман,  Феликс-Оже Алиасим, а  и Григор Димитров.

Приказката за Карацев свърши след мача с Джокович.

Но днес взе реванш. И то какъв!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай