Мирчева с историческо сребро от Евро 2014

Мирчева с историческо сребро от Евро 2014 | StandartNews.com

Боровец. Националката Милица Мирчева донесе днес историческия първи медал за България при жените от европейско първенство по крос кънтри. Родената в Добрич атлетка заслужено спечели сребърния медал при девойките до 23 г от 21-ия шампионат на Стария континент в Самоков. Мирчева пробяга трасето от 6085 м за 22,25 мин. Златото е за Рона Окланд (Вбр) - 22,23 мин. Трета е Гузлат Фазлитдинова (Рус) - 22,28 мин. Отличието е първо за България при жените от европейски шампионати по крос кънтри.

"Знаех, че съм добре подготвена, но не очаквах да спечеля медал, каза щастливата Мирчева след финала. - Целта ми бе да съм в първите 15. Бях супер концентрирана в моето бягане и гледах да не допусна грешка. Изобщо не съм мислила да преследвам медал. Чак в последните 2 обиколки разбрах, че имам шанс за медал. Моят треньор ми каза да дам всичко в качванията, които са моята сила и аз изпълних поръчението му. Накрая си мислех само как да бягам по-бързо, защото тук на трасето бе и цялото ми семейство, което измина 500 км за да е с мен. Благодаря им много. Чувството да спечелиш сребърен медал пред родна публика е чудесно. Благодаря на всички зрители, които дойдоха да ме подкрепят, както мен, така и всички български атлети".
"Милица е приятната изненада днес, каза президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. - Медалът е най-хубавата украса на всяко състезание. Получихме отлична оценка за организацията на първенството, но ако нямахме медал нещо нямаше да достига. Много съм щастлив за Милица. Надявам се това да е нейния старт към големия спорт". Другата ни голяма надежда за медал Митко Ценов (младежи до 23 г) стартира контузен и завърши 23-и. При жените Силвия Дънекова е 37-а, а Яна Георгиева е 49-а.

Шампионатът на Стария континент бе открит лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Той изгледа цялото състезание и награди призьорите при мъжете до 23 г. "Милица е герой и направи нещо невероятно днес. Дано повече деца са я гледали, за да се запалят по леката атлетика. Митко е невероятен талант, който тепърва ще се развива. Отлична организация на шампионата от Българската федерация по лека атлетика". Гост на европейското бе и Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ, който връчи медалите на призьорите в отборната надпревара при девойките. Най-мащабното атлетическо състезание в България за 2014-а бе излъчено пряко по БНТ и БНТ HD.

Президентът на БФЛА и председател на организационния комитет на Евро 2014 Добромир Карамаринов подари на официалната вечеря на шефа на Европейската атлетика Хансйорг Вирц позлатена монета на Панагюрското съкровище, предоставена от националния спонсор на европейското Fibank.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай