Лоша новина. Тежък удар за българския шах

От кого паднахме

Лоша новина. Тежък удар за българския шах | StandartNews.com

Представителният отбор на България допусна загуба с 1,5:2,5 точки от Германия и не успя да се класира за четвъртфиналите на световното отборно първенство по шахмат за жени в Бидгошч, съобщи БТА.

В последния си двубой от груповата фаза българките се нуждаеха от равенство, за да заемат едно от първите четири места в група "В", но не успяха да се справят с тази задача и отпадат за сметка на германките. Те завършват на пето място в групата с 4 точки, колкото имат и шахматистките от Бундестима.

Младите Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева направиха ремита на втора, трета и четвърта дъска, като Радева имаше практически спечелена позиция, която обаче не успя да реализира в ендшпила. Проблемът за българския тим обаче дойде на първа дъска, на която Антоанета Стефанова допусна загуба с черните фигури срещу Елизабет Петц. В топовен ендшпил с пешка по-малко бившата световна шампионка Стефанова имаше сигурно реми, но допусна груба грешка, която позволи на Петц да открадне победата и да изпрати отбора си във фазата на директните елиминации.

Победител в група "В" стана тимът на САЩ със 7 точки, колкото събра и отборът на Полша. На трето място с 6 точки е Китай, а последната шеста позиция с 2 точки остана за сборния отбор на двата американски континента, допълва БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай