Линдзи Вон вече е еднолично №1 при жените

Линдзи Вон вече е еднолично №1 при жените | StandartNews.com

Кортина Д'Ампецо. Снежната кралица Линдзи Вон (САЩ) вече е еднолично №1 в алпийските ски при жените. По-рано днес американката спечели убедително супергигантския слалом в Кортина Д'Ампецо (Ит) и вече има 63 победи за световната купа. До вчера тя разделяше първото място с легендарната австрийка Анемари Мозер-Прьол.

За историческия успех днес Вон, която е четирикратна носителка на голямата световна купа в ските измина трасето по пистата "Олимпия делe Тофанe" за 1:27,03 мин. Втора на цели 0,85 сек зад нея остана носителката на световната купа за миналия сезон Анна Фенингер (Ав), а трета на 0,92 сек е Тина Вайратер (Лихт), дъщеря на легендарните алпици Харти Вайратер и Хани Венцел. Световната шампионка Тина Мазе (Слвн) раздели четвъртата позиция с Корнелия Хютер (Ав), като двете изостанаха от Вон на 0,99 сек.

"Този рекорд е история и означава много за мен", каза след финала 30-годишната американка. "Никога не съм мислила, че мога да постигна такова нещо". След победата тя получи топла прегръдка от приятеля си Тайгър Уудс, който е един от най-известните голфъри в света.

С участието си в супергигантския слалом в Кортина Д' Ампецо днес Вон вече има 333 старта за СК, в които 108 подиума и 63 победи (32 на спускане, 21 на Супер-Г, 5 в алпийската комбинация, 3 на гигантски слалом и в 2 на слалом). Повече победи от нея в историята има само легендарния Ингемар Стенмарк (Шв) - 86 (46 на гигантски слалом) и 40 (слалом).

В класирането за купата в супергигантския слалом води Фенингер със 192 т, пред Лара Гут (Швейц) - 190 и Вон - 180. В генералното подреждане за голямата Световна купа след 18 от общо 32 старта пдолъжава да води Мазе с 972 т, пред Фенингер - 641 т, Микаела Шифрин (САЩ) - 605 т и Вон - 538 т.

Следващият старт на дамите е спускането в Санкт Мориц (Швейц) на 24 януари (събота) от 11,15 ч (бъл.вр) и ще се предава пряко по Евроспорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай