"Левски" на чисто от Нова година

"Левски" на чисто от Нова година | StandartNews.com

Мога да дам клуба без пари, но само на хора със сърце и душа, откровен е адвокатът
Закривал съм бизнеси, продавал съм имоти заради отбора, а срещам хули, огорчен е Тодор Батков

"Левски" ще посрещне 2015 година без дългове. Това обяви собственикът Тодор Батков днес. На 17 декември той ще апортира вземанията към него и негови фирми, които в момента са вписани като дълг. Това ще стане на събранието на акционерите, което ще се проведе за пръв път от 2012 година насам. "С тях акциите с право на глас от 500 000 ще нараснат на 30 430 000", разкри адвокатът. Освен това няма да бъде изплащана печалба на акционерите за сезон 2007 г., когато "сините" стигнаха в шампионската лига, което допълнително ще увеличи активите. През пролетта на 2015 година ще има още едно събрание на акционерите, на което още 250 000 акции ще получат правото на глас. В момента те нямат такъв, въпреки че участват в разпределението на дивидентите. Ето още какво каза Тодор Батков.

Промените

Никога не съм гледал на "Левски" като на бизнес. Напротив, отказвам се от пари. Заради клуба съм закривал бизнеси, уволнявал съм работници. Продавал съм имоти. Отдавна имам идеята, че феновете трябва да станат част от клуба. Държа толкова години акциите не за себе си, а за всички левскари. Нещата не можеше да се осъществят по-рано по доста причини. Не сме правили събрание по една причина. Тогава имахме среща с голяма компания, която да стане генерален спонсор. Срещу ангажиментите си тя щеше да получи и пакет от акции. По една или друга причина нещата не се получиха. Междувременно клубът генерира загуба от 35-36 млн. лева, което не остана незабелязано от УЕФА. Наказаха ни за финансов феърплей. Аз самият настоявах за въвеждането му като член на Асоциацията на европейските клубове. Намалихме заплатите с 40%, а другото изискване бе да бъде капитализиран дълга към собственика. Това не става толкова лесно, е чрез заявка в Търговския регистър. Той от своя страна назначава вещи лица, които проверяват фирмите, които са дали заемите, как са били изхарчени. Повечето фирми са от Кипър, има и такива от Кабо Верде. Благодарение на оценките ни бе дадено правото да свикаме общо събрание, на което ще бъде направен отчет да 2011, 2012 и 2013 години. Така ще успеем да регулираме загубите, а освен това ще предоставим на феновете процент от акциите срещу определени ангажименти, за които ще бъде подписан договор. По мое искане ще бъде освободен управителния съвет. Ще поискам да бъде увеличен броят не членовете му от 5 на 7. Така в него ще влезе човек от Националния клуб на привържениците и един от тръст "Синя България". Мога да дам "Левски "без пари, но е важно кой ще го вземе. Може да звучи парадно, но зависи дали има сърце и душа.

Феновете

Аз война не съм водил с никого, а и всеки разумен човек, който има глава на раменете си, не би правил такава с мен. Обръщам се към по-младите. Голяма част от нещата, които се говорят и пишат за мен и по форуми, и плакати тук и там, са просто неверни. Някои ви подвежда. Големият замисъл на този заговор е да ме извади от нерви и да хвърля всичко и да не се виждаме повече. Това е нещото, което мога да направя най-лесно. Не знам кой има сметка от тези неща. Ако знаех - щях да се срещна с него и да се разберем. Аз обичам да решавам нещата така - лице в лице.

Ангажименти

Противно на твърденията на някои отбори, които трупат успехи в последно време, не искам да влизам в полемики с тях, но атрибути на "Левски" се продават навсякъде. Ние си оставаме най-големият клуб в България. Повечето от тях обаче не са произведени от нас и нямат нищо общо с клуба. Именно тук ще се намесят нашите запалянковци. Те ще помогнат на бюджета с 1 млн. лева. За целта ще направим обща фирма, която ще се занимава с мърчайдайзинга. Ще бъде 50 на 50. Средствата от привържениците също ще идват в клуба, а те ще решават какво перо ще покриват.

Лицензът

Не мога да си представя, че "Левски" ще остане без лиценз. Казах нещата, че се застрашени, за да знаят всички, че положението е сериозно. В момента сме трети или четвърти по заплати в "А" група. Пред нас за "Лудогорец", а и ЦСКА. Дължим по 2 заплати и 20% на служителите от клуба. При първия отбор има забавяне от 26 дни. Надавам се до седмица да влезем в ритъм, въпреки че е трудно. Трябва да чистим задължения към играчи, треньори и клубове. Това са показатели, които се следят от комисията за лицензите. Остава въпросът и със спонсора. Георги Иванов е тук, той има идеи какво трябва да се промени в отбора. Кои ще напуснат и кои ще бъдат привлечени. Мисля, че ръка за ръка като че ли шансовете да оцелеем през бурята и да върнем "Левски" там, където му е мястото, се увеличават. Смятам, че с 8 млн. бюджет ще можем да се справим.

Спонсорите

Може би наистина не трябваше да имаме толкова големи очаквания. Аз все още съм положително настроен. Не смятам, че "Левски" е нещо по-малко от "Цървена звезда", напротив - повече е. Разговорите вървяха, нещата с отбора също. Играчи бяха привличани, други освобождавани. Стигнахме до бюджет 15 млн. и месечни заплати от 460 000 без данъци. Записахме рекорди, сред които шест поредни загуби от ЦСКА, пропуснахме за пръв път от толкова години и евротурнирите. Но явно така ни е било писано. Не съм се оправдавал пред никого. Не съм довел нито един футболист, нито пък съм правил трансфери. Само одобрявам това, което ми предлагат. Преди всяка Нова година се случва едно. Губя сън, защото знам какво предстои. Но аз съм виновен. За харчовете, които сме правили в хубави дни. Само съм давал, а срещам хули. Но така е писано и в Библията.

Политиката

Познавам всички премиери от 1990 година насам. Аз съм адвокат, консултант. Участвал съм в политиката. Освен това съм и издател на уважаван вестник. Коментирал съм темата "Левски" с министър-председатели. Първият бе Иван Костов. Реално обаче съм получавал разбиране и относително съдействие само от Бойко Борисов. Няма да крия, че именно той инициира и присъства на първата среща със спонсора. След това имаше пресконференция и Сашо Диков зададе въпрос. Имаше и подготовка по мои канали преди това. Впоследствие ни поканиха в централата. Пеевски няма нищо общо с "Левски", но и него го познавам, след като съм в килийката и трябва да се изповядам. Знам го още като лидер на младежкото НДСВ. В момента моят вестник се разпространява чрез неговите дистрибутори. Да, комуникирам с него. Кипърската фирма, за която се говори, си е моя. Има я в данъчната ми декларация. Акциите, които са в нея, ще си дойдат тук, в България.

Баждеков: Вдигнахме летвата високо

В "Левски" работят хора, които обичат клуба, обяви изпълнителният директор Константин Баждеков. Той бе категоричен, че не приема обвиненията, които валят от доста места, че в офиса на ул. "Тодорини кукли" не знаят как да правят пари от реклама и артикули за феновете. "Администрацията се състои от 16 души, сред които са Георги Иванов и Даниел Боримиров. За рекламата отговарят двама. Не смятам, че резултатите, постигнати от нас, са смешни. Напротив, летвата е доста високо вдигната. Хората, които работят в "Левски", обичат клуба и го доказват всеки ден", продължи Баждков. "Отговаряме за 21 отбора, плюс първия и този на ветераните", каза той и извади цифри. "Сините" за последните 10 месеца са генерирали 305 000 лв. от артикули, 158 000 от абонаментни карти, 344 000 лв. от продажба на билети, 79 000 такси от школата и още 9000 от общежитието, 463 000 от реклама и още толкова от телевизионни права, 2000 от членски внос, 49 000 от наеми на терени и 15 000 от спонсори. Клубът е получил и дарение от 75 000 лв. от тръст "Синя България", с които са извършени ремонти.

Уважавайте ни, скочи и Гонзо

Към "Левски" хората трябва да се отнасят с уважение, разлюти се спортният директор Георги Иванов по адрес на медиите. "Много хора си мислят, че сме паднали и ни атакуват. Мислят си, че ще ни довършат, но няма да стане. "Левски" го е имало и ще го има", допълни Георги Иванов. "Спрете със слуховете", призова и шефът на школата Даниел Боримиров.

Феновете: Юбилеят показа, че можем

Много хора питат - откъде ще дойдат парите? Начините са много, но най-важното е да се вземем в ръце, призоваха от тръст "Синя България". "Доказахме, че можем да се справим с организирането на мача с "Лацио". Сега най-важното е да превърнем "Левски" в печеливш клуб. Ако това стане - никой няма да пита откъде идват парите. Вижда се, че с този модел, който е досега, не може да се продължи", смятат запалянковците.

"Сините" удариха "Спортинг" в съда

"Левски" успя да пребори за втори път "Спортинг", стана ясно днес. След като удариха 1:0 "лъвовете" от Лисабон на терена през декември 2010 г, сега "сините" го сториха и в съда. Столичани се похвалиха, че са спечелили делото, които португалците заведоха срещу тях заради Валери Божинов. От "Жозе Алвеладе" претендираха за няколко милиона, които им се полагали за преминаването на Божинката на "Герена". От управата на "Левски" разкриха, че ще има нови дела. "Сините" ще оспорват в съда претенциите на играчи, треньори и клубове. От "Герена" разкриха, че бивши футболисти напират за 166 000 евро, а спецове за 121 000. На 291 000 евро пък възлизат претенциите по трансфери на други отбори. "Чудо е, че цифрите са такива при такова текучество на играчи. То се дължи най-вече на Георги Иванов и Баждеков, който водиха разговорите през лятото. Всеки, който си тръгна, започва с иск да си вземе всичко по договор, после за 6 месеца и така", разкриха от "Левски".

Тушират проблема с абонатите в петък

Поредна среща с феновете, но по друг въпрос, ще имат шефовете на "Левски" в петък. На нея Константин Баждеков ще търси общ език с притежателите на абонаментни карти. Мнозина от тях искат да бъдат обезщетени, след като пропуснаха четири домакинства, но не по своя вина. Заради различни изцепки "сините" изиграха четири мача при закрити врата. "Хората са прави, защото са платили пари, а са лишени от правото си да гледат "Левски". Надяваме се, че ще се разберем с тях", категорични бяха от "Герена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай