Легендата продължава

Легендата продължава | StandartNews.com

От 15 септември "Стандарт" стартира кампанията "Спортните чудеса на България". В нея читателите ни ще могат да гласуват за най-знаменитите имена и събития в родния спорт. Сред безспорните личности, превърнали се в кумири на няколко поколения, е и футболната легенда Георги Аспарухов.

Юбилеят на "Левски" получи живот и заради Георги Аспарухов

Столична община и кампанията на "Стандарт" ще почетат великия Гунди

Юбилей, какъвто празнува "Левски" тази година - вековен, не може да отмине за един миг. След като дари "сините" с две улици, свързани с празника им и историята, Столична община реши да направи и жест към едни от най-големите легенди на клуба. Незабравимите Георги Аспарухов и Никола Котков са номинирани посмъртно за почетни граждани на София. Отличията ще бъдат връчени на роднините им навръх празника на столицата - 17 септември. Освен Гунди и Котето със званието ще бъдат удостоени още Константин Баждеков, трикратният сребърен олимпийски медалист и петкратен световен шампион по борба Александър Томов, както и олимпийските шампиони Валентин Райчев и Янко Русев. Почетен знак на София пък ще получат Нонка Матова и Илиана Раева. На церемонията ще бъдат удостоени още посланиците на Германия Матиас Хьопфнер и на Австрия Герхард Райвегер, културният аташе на Франция Давид Вейзман, цирковият артист Виктор Топузлийски, зам.-ректорът на музикалната академия проф. Ангел Станков и цигуларят проф. Йосиф Радионов.

Така най-голямата легенда на "Левски", каквато безспорно е Георги Аспарухов, ще получи поредното си признание. На 2 юли, два дни, след като привържениците на тима, приятелите, роднините и близките за пореден път сведоха глава на гроба му, Гунди бе удостоен посмъртно и с орден "Стара планина". Преди това столицата

се сдоби и с улица на неговото име

а в бъдеще ще има и метростанция "Георги Аспарухов". Макар и със закъснение във времето, големият нападател получи признанията, които не можа приживе. 43 години отминаха от жестоката трагедия на Витиня, която отне живота му и този на Никола Котков. Но хората продължават да се захласват по него така, както го правеха, когато ги омайваше с топката в крака с екипа на "Левски" и с националния отбор. За Гунди писано много, и най-вече с любов и уважение. Историите за него се предават от баща на син. И Гунди оживява при всяка семейна сбирка, в която се заговори за "Левски". Не напразно ликът му е навсякъде в юбилейната година. Думите, с които отхвърля офертата към "Милан", се превърнаха в парола за хилядите привърженици на тима, които с болка от резултатите, отидоха на 23 май, за да станат част от историята. "Кажи им, че има една страна, България. В тази страна има един отбор - "Левски", може и да не сте чували за него. В този отбор съм се родил, в него ще умра". Разказът за бай Стефан, който сектор "Б" разпространи, също сплоти левскарите. И той пак бе посветен на легендата. Ще си позволим да публикуваме част от него, защото той говори достатъчно. "От какво ви е тежко, бе, юнаци? Мачове загубил "Левски". Титла нямало. И ви било тежко? Абе ей... А виждали ли сте идола на детството си в ковчег да го изпращате? Тежко ви било. Ние ревахме по тротоарите с дни, все едно баща и майка ни бяха починали. Това е тежко. Всеки от нас беше

готов да размени всяка титла за живота на Гунди

Косите ни побеляваха от мъката на млади момчета, като се качвахме на трибуните и го нямаше Гунди. Въздух нямаше, живот на стадиона нямаше, нищо нямаше... Нямаше го Гунди! Не съм стъпвал на мач на "Левски" с години и по телевизора вече едвам ги гледам. Заради такива като сина ми и теб ще отида на юбилея, за да ви научим кое е тежко. "Левски" не е купата, бе, "Левски" е Гунди! Само онова знаменце на Гунди дето го имате да го веете, само него ще го оставите. "Левски" е Гунди! Оттогава на "Левски" му е тежко и такава му е съдбата, винаги да му е тежко. На вас ви било тежко, много знаете тежко вие... Само "Левски", абе ей!". Не напразно в Кюстендил решиха да построят и параклис на стадион "Осогово" в памет на Гунди и Котков. "Ще действа възпитателно на децата", категорични са "сините" в града. "Гунди е нещо голямо. Много добър, ама много. Възпитан, в него нямаше и капка корист", разказва близкият му приятел и съотборник Сашо Костов. Според мнозина това са и причините хората да обичат и днес Георги Аспарухов. Не напразно именно тях изтъкна Бойко Борисов, когато пожела ГЕРБ да бъде като Гунди на изборите. "И когато кажеш синя деветка, изниква само едно име и то е Гунди. Защо всички, дори и цесекарите го обичаха и му се радваха. Не защото беше много добър футболист. Преди всичко той беше човек и най вече със своята скромност и човечност не само на терена, но и извън него, със своето поведение, той беше кумир на цели поколения. Ако ние искаме ГЕРБ, ако ние искаме поне мъничко да приличаме на тази синя деветка, защото тя е кумир за цяла България, трябва точно неговото поведение да изкопираме. На политическия терен - безкомпромисно и раздаване докрай. Извън него - човещина, толерантност, уважение на нашите политически противници", заяви Генерала, който е разказвал неведнъж

как е мил колата на кумира от детството си

в дома в Банкя.

"Да, наистина баща ми е много популярен, хората са запознати в подробности с живота му, знаят за него много. Смятам, че едно от най-важните неща бе неговото отношение към "Левски", към този стадион. Той бе част от него. Хората винаги асоциират нашия клуб с неговото име. И наистина "Левски" бе част от него, една много важна част. Да, знаем за отказа му да напусне "Левски" и заиграе в "Милан". Днес колко хора ще направят подобно нещо? Този и много други факти го издигнаха в очите на хората и те до ден днешен го уважават заради отношението му към синия клуб", не подмина темата "Гунди" и синът му Андрей, който през лятото посети стадиона, който носи името на баща му. Да, за Гунди може да се говори много, за Котков и останалите любими на хората шампиони, за които "Стандарт" ви приканва да си спомните, гласувайки в кампанията "Спортните чудеса на България". Затова ще завършим надписа, който бе вдъхновил на времето Стефан Нойков при писането на материала за легендата:
"Sic transit gloria mundi, non transit gloria Гунди" (б.р. така минава световната слава, но не и тази на Гунди).

Съпругата: Сега признанието е още по-хубаво

Няма значение, че Столична община чак сега се сеща за Георги, важното е, че хората не са го забравили, коментира за "Стандарт" съпругата на легендата Величка Маркова. "Чувствам се приятно. Сега дори е още по-хубаво, защото времето минава, но хората продължават да го помнят. Това доказва, че той си остава феномен. Хубаво е, че хората се сетиха и за Никола Котков. Той също заслужава такава почит. Въобще, радвам се", продължи Лита, както я наричат близките й.
"Не бях учудена и от реакцията на феновете преди мача с "Лацио", когато взех наградата, която му се полага. Знам колко много привърженици има клубът, знам и какво значи Георги за тях", продължи Величка. "Резултатите в момента нямат значение за такива клубове. Всеки има спадове. Вижте "Манчестър Юнайтед", но хората продължават да ги обичат", завърши вдовицата на Гунди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай