Косово излиза в исторически първи международен мач

Косово излиза в исторически първи международен мач | StandartNews.com

Прищина. Косово ще направи в сряда дебюта си на международната сцена с приятелски мач срещу отбора на Хаити в Косовска Митровица, предаде Reuters. Само в рамките на няколко часа след отварянето на касите всички 17 000 билета бяха изкупени. Някои от тях после се препродаваха на черния пазар за до десет пъти над стойността си от 10 евро.

 

Това е първият международен мач след обявяването на независимост на бившата сръбска провинция, която досега е призната от над 100 държави в света, но не и от Сърбия или Русия.

 

Тъй като не е член на ООН досега младата държава нямаше право да членува и във ФИФА или УЕФА. След преговори със сръбската футболна асоциация обаче през януари ФИФА определи, че Косово може играе приятелски мачове срещу други държави, стига на стадионите да няма изложени национални символи, включително знамена. Не може да бъдат изпълнявани и държавните химни.

 

Феновете обаче надали скоро ще се зарадват да видят родни звезди в националния си отбор, въпреки че имаше опити за привличане на футболисти като звездата на „Манчестър Юнайтед" Аднан Янузай, Валон Бехрами от „Наполи" или Гранит Джака от „Боруся" (Мьонхенгладбах) за мача в сряда.

 

„Вратите на Косово винаги са отворени за тях. Това е началото на едно пътешествие и очакваме и други да се присъединят в бъдеще", казва треньорът Алберт Буняку.

 

Премиерът Хашим Тачи, който лично инспектира ремонтирания с един млн. евро стадион в Митровица обяви, че според него това ще е исторически мач. „Не съм ясновидец, но мисля, че ще спечелим", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай