Кошмар за Хамилтън в Германия

Верстапен спечели драматичната надпревара във Формула 1

Кошмар за Хамилтън в Германия | StandartNews.com

Кошмарно премина днешната надпревара във Формула 1 за Гран при на Германия за световния шампион и лидер в класирането Люис Хамилтън (Мерцедес). Той стартира от първа позиция, но на финала мина 11-и.

Успехът в 11-ия кръг за сезона бе за Макс Верстапен (Ред Бул). Втори завърши местния любимец Себастеан Фетел (Ферари), който започна състезанието от последното 20-о място. Трети пък е Даниел Квят (Торо Росо). Заради изключително влажна писта състезанието започна с кола за сигурност, която въртя пред болидите няколко обиколки, след което бе насрочен и официалния старт. Първи пострадали бяха двата болида на "Ред Бул", които не успяха да потеглят навреме и това позволи на конкурентите им в челото да им спечелят по няколко позиции.

Колоната бе поведена от пилотите на "Мерцедес" Люис Хамилтън и Валтери Ботас, а местният любимец Себастиан Фетел с "Ферари", който тръгна от последната 20-а позиция, бързо спечели 6 места и се изкачи до 14-о място.

В третата обиколка Серхио Перес от "Рейсинг Пойнт" се удари в предпазната стена при завой номер 11 и Фетел се възползва максималко от това, влизайки първи в бокса, с което успя впоследствие да спечели още няколко позиции и да се върне в челната десетка.

Пистата започна да изсъхва към 20-ата обиколка и пилотите започнаха да влизат в бокса за втори път. Повече отбори игнорираха прогнозата за повторно завръщане на дъжда и заложиха на "софт" гумите. Единствен от лидерите Макс Верстапен избра "интермедиет" гумите, което в първите няколко обиколки след това не му донесе никаква печалба, но десетина по-късно се отплати.

На пистата отново заваля и от това пострадаха най-много най-бързият пилот - Шарл Льоклер с "Ферари" и лидерът Хамилтън. Двамата се удариха последователно на последния завой, като за монегасеца това бе фатално и той отпадна в 29-ата обиколка. Веднага след него, на същото място, се удари и Хамилтън, но британецът преминавайки през шикана, успя със счупено крило да достигне до бокса. 

Влизането на световния шампион, който само минути по-рано имаше комфортен аванс от над 30 секунди пред втория Валтери Ботас, хванаха неподготвени механиците в щаба му и те се нуждаеха от близо 50 секунди, за да възстановят щети по колата му.

Огромната суматоха на пистата позволи на Ферстапен да излезе начело и във втората половина на състезанието всичко интересно се случваше зад него.

Междувременно Хамилтън получи наказание, а инцидентите по пистата буквално не спираха.

От състезанието отпадна Нико Хюлкенберг, който в един момент се движеше втори, след това в 54-тата обиколка Хамилтън се завъртя и едва остана на пистата, но се свлече до последното 15-о място сред останалите. Обиколка след него съотборникът му Валтери Ботас буквално изхвърча от пистата, превръщайки домашното състезание на "Мерцедес" в абсолютен кошмар за тима и директора му Тото Волф. 

Съотборниците в "Хаас-Ферари" Ромен Грожан и Кевин Магнусен пък се блъснаха един в друг десет обиколки преди финала, но успяха да останат на пистата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай