Контузия на Ивет стресна България (ОБЗОР)

Контузия на Ивет стресна България (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ямайка отново е с най-бързата жена в света

Точно час преди полуфинала на 100 м, когато вече всички бяха заели места на олимпийския стадион "Жоао Хавеланж" в Рио, а независимо, че в България бе 3 часа сутринта, дойде неприятната вест, че топ спринтьорката ни Ивет Лалова-Колио пропуска бягането.

"Ивет е почувствала леки болки следствие разтежение, съобщиха за "Стандарт" от българската делегация в Рио. От там допълниха, че за по-сигурно Ивет е преминала преглед в Поликлиниката на Олимпийското село. След консултации с лекарския, треньорския щаб и с медицинския делегат Лалова е решила да не рискува и да пропусне полуфиналното бягане. Съмнения за неразположение на Ивет имаше още когато тя финишира за едва 11,35 сек в серията на 100 м в петък.

Малко след като се разбра, че Ивет няма да бяга на полуфинала дойде и успокоението лично от самата нея. Тя използва за това личния си профил във Фейсбук, който се следи от над 250 000 души по цял свят. "Здравейте приятели, непосредствено преди Олимпийските игри лекувах малка травма. Нищо сериозно, част от ежедневието на всеки спортист. След спринта на 100м вчера и втори евентуален такъв днес бих изложила мускула на риск. В името на доброто ми представяне в любимата ми дисциплина 200 м, която започва в понеделник, с главния медицински делегат на ИААФ на олимпийския стадион и моя екип взехме решение да не стартирам на полуфинала на 100 м, за да избегнем рискове и евентуална контузия. Благодаря за подкрепата и бъдете сигурни, че в понеделник ще бъда готова на 100%", написа Лалова за верните си фенове. Всички в Рио и България се надяваме тя да се възстанови до сериите на 200 м, които са днес от 15,35 ч (бъл.вр). Тази година именно по-дългата дистанция е водеща за Ивет. В нея тя спечели среброто от Евро 2016 в Амстердам.

Иначе Ямайка продължи традицията да триумфира в женския спринт на 100 м на олимпийски игри. След двете поредни титли (Пекин 2008 и Лондон 2012) в дисциплината на Шели-Ан Фрейзър Прайс, дойде и времето на нейната сънародничка Илейн Томпсън. Във финала на 100 м тя буквално катапултира от стартовото блокче и до финала не позволи никой дори да я приближи. Томпсън пресече 100-ия метър с впечатляващите 10,71 сек, които са номер 1 на олимпиада след игрите в Сеул 1988 г. Среброто остана за американката Тори Бауи с 10,83 сек, а трета е неостаряващата Шели-Ан Фрейзър Прайс с 10,85 сек.

Единствената бяла атлетка във финала Дафне Схипърс, еврошампионка за 2016-а остана пета с 10,90 сек. Останаха съмнения за контузия при холандката. За 24-годишната Томпсън това е първо отличие от олимпиада. Най-големия й успех досега бе среброто на 200 м от световното на открито в Пекин 2015 и бронзът на 60 м от мондиала в зала в Портланд 2016. Мо Фара (Вбр) повтори успеха си на 10 000 м, като този път го направи след падане по време на бягането. Белгийката Нафисату Тиам пък изненадващо спечели златото на седмобой с 6810 т. Втора с 6775 т остана звездата Джесика Енис-Хил (Вбр).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай