Кими Райконен отново ще кара за Ферари

Кими Райконен отново ще кара за Ферари | StandartNews.com

Маринело. Кими Райконен ще се присъедини към Фернандо Алонсо във Ферари през следващия сезон на Формула 1, предаде Би Би Си.

Финландецът, който спечели световната титла с Ферари през 2007 г., но беше заменен от Алонсо в края на 2009 г., е подписал едногодишна сделка с възможност за продължение и през 2015.

Ферари, които вече ще имат може би най-силният състав във Формула 1 все още не са обявилил сделката, но се очаква да го направят съвсем скоро.

Райконен, 33 г., ще замени Фелипе Маса, който обяви в Twitter, че ще напусне в края на сезона.

Бразилецът, който по-рано бил информиран за решението на Ферари и кара за италианския отбор от 2006 г. насам, заяви: "От 2014 аз вече няма да карам за Ферари.

"Бих искал да благодаря на екипа за всички победи и невероятните моменти с заедно. За следващата година, искам да се намери отбор, който може да ми даде конкурентна кола, за да спечеля повече състезания и да се боря за шампионата, който остава най-голямата ми цел! "

Маса дойде агонизиращо близо до спечелването на титлата през 2008 г., когато спечели бразилския Гранд При, само за да бъде лишен от шампионата, когато Люис Хамилтън се изкачи на петото място, с изпреварване в предпоследния завой на последната обиколка.

Той е свързван с трансфер в Лотус, който също обмислят да привлекат водача на Саубер Нико Хълкенберг.

Решението да се партнира Алонсо с Райконен е драматична промяна във философията на Ферари, които до момента работиха с ясно изразен водач на екипа, както с Михаел Шумахер през 1996-2006 и след това с Алонсо за последните четири години.

Ферари вече са решили, че да имат двама водещи шофьори ще бъде по-ефективен начин за осигуряване на успех - това бе тяхната политика, когато Райконен и Маса бяха съотборници през 2007-9.

Райконен е първият шофьор, който се завръща във Ферари, след Герхард Бергер през 1993 г. , който напусна отбора в края на 1989 г. да се присъедини към Макларън .

Когато Райконен напусна Ферари в края на 2009 г. той все още имаше една година по договора си, но екипът трябваше да се отърве от него или Маса, за да се направи място за Алонсо .

По това време, екипът предпочета да запази Маса. Бразилецът водеше Райконен по точки през 2008 г. и през 2009 г., до момента, в който претърпя фрактура на черепа при катастрофа същата година по време на състезанието в Унгария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай