Христо Христов стана световен шампион

Христо Христо спечели златo на световното първенство по вдигане на тежести за младежи до 20-годишна възраст

Христо Христов стана световен шампион | StandartNews.com

Христо Христо спечели златo на световното първенство по вдигане на тежести за младежи до 20-годишна възраст. Така той донесе втори медал за България на шампионата в Узбекистан, информира bTV.

С 403 кг Христов грабна титлата в двубоя, победи и в изтласкването, като заслужи и сребро в изхвърлянето на кат. до 109 кг.

Българинът преодоля без проблем стартовата тежест от 180 кг, после не успя на 186, но в третия си опит закова над главата си 187 кг. Това му бе достатъчно за среброто в движението, на 2 кг след украинеца Богдан Хоза, който трябваше да подобри световния рекорд за младежи, за да поведе във временното класиране. В изтласкването обаче с 211 кг българинът се справи с конкуренцията още в първия си опит. Титлата в двубоя и във второто движение бе подпечатана с втори перфектен опит на 216 кг и трети за публиката, макар и без успех на 223 кг. С 402 кг Богдан Хоза се задоволи със среброто, а бронзът е за руснака Данил Вагайцев с 387 кг.

Варненецът е европейски вицешампион за мъже от Москва през април, тогава само един килограм не му стигна за златото.

Той грабна титлата при 20-годишните в Букурещ през 2019-а, същата година спечели бронз на световното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 г. стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 г. в Милано. Година по-рано стана шампион на континента в първенството до 17 г. в Прищина, а миналата пролет извоюва златото на предолимпийския турнир за Световната купа в Малта.

По рано днес Васил Маринов спечели сребро в двубоя и в двете движения на кат. 102 кг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай