Хамилтън донесе 7-а титла на Мерцедес

Британецът спечели Гран при на "Емилия-Романя"

Хамилтън донесе 7-а титла на Мерцедес | StandartNews.com

Люис Хамилтън с "Мерцедес" спечели Гран при на "Емилия-Романя", 13-и кръг за сеозна във Формула 1. Световният шампион и лидер в генералното класиране триумфира на "Имола" в безгрешно състезание въпреки лошия си старт. Той се възползва от възможността, която му се откри при спиранията в бокса. Втори зад него завърши съотборникът му Валтери Ботас, а трети се нареди Даниел Рикардо с "Рено".
Така "Мерцедес" си гарантира преждевременно седма поредна титла при конструкторите.

При завръщането на легендарната италианска писта „Имола“ Валтери Ботас стартира от първа позиция в битка за победата в Гран При на Емилия-Романя. На първа стартова редица до финландския пилот на шампионите от Мерцедес от втора позиция стартира неговият съотборник шесткратният световен шампион Люис Хамилтън. Трети на старта се намира голямата звезда на Ред Бул Макс Верстапен.

На старта Ботас потегли добре и запази лидерската си позиция. Зад гърба на финландеца имаше атака от страна на Верстапен срещу Хамилтън. Нидерландският пилот на Ред Бул завърши успешно маневрата си още преди спирането за първи завой и вече е втори пред третия Хамилтън.

Зад тримата лидере на четвърта позиция се намира Даниел Рикардо от Рено, следван от петия Пиер Гасли от Алфа Таури и Шарл Леклер от Ферари на шеста позиция.

В 14-ата обиколка Шарл Леклер първи от топ пет пилотите влезе в бокса за смяна на гуми доста по-рано, отколкото се очакваше. Младият монегаск влезе от пета позиция и се върна на трасето 13-и.

В следващата обиколка Шарл бе последван от пилота на Ред Бул Алекс Албън, Даниел Рикардо от Рено и Даниил Квят от Алфа Таури.

В 19-ата обиколка първи бокс направи и Макс Верстапен, а за да покрие стратегията на пилота на Ред Бул, веднага същото направи и лидерът Ботас. В същото време Хамилтън се обади по радиото и съобщи на отбора си, че иска да остане на пистата и ще заложи на дълъг първи стинт.

В 30-ата обиколка заради повреда в двигателя в болида на Рено състезанието за Естебан Окон приключи. Като следствие от паркирания болид в зоната на сигурността бе обявена виртуална кола на сигурността.

В 31-вата обиколка Хамилтън направи своя първи стоп в бокса. Британецът бе направил нужната преднина и излезе комфортно пред втория Ботас и третия Верстапен. Така стратегията с по-дълъг първи стинт за Люис проработи и британецът прескочи в бокса Валтери и Макс, което на пистата беше почти невъзможно да стане.

До 38-мата обиколка единствените, които все още не са минавали през бокса, са пилотът на Ферари Себастиан Фетел, който се намира на 4-та позиция, и следващите го Кими Райконен, пети и шестият Латифи от Уилямс. 

В 52-рата обиколка от втора позиция отпадна Макс Верстапен. Нидерландският пилот на Ред Бул спука задна дясна гума, завъртя се и спря в зоната на сигурността. Веднага в бокса зад колата на сигурността първи от пилотите на Мерцедес влезе Ботас, а Хамилтън остана на трасето. В следващата обиколка и Люис го последва и се върна на пистата отново на първа позиция.

В 54-ата обиколка изключително нелепо отпадна след удар в предпазните стени и Джордж Ръсел. Младият британец пробваше да загрее гумите си при движение зад сейфтикара, но допусна елементарна грешка, завъртя се и разби болида си. 

При рестарта Хамилтън не даде шанс на Ботас и запази лидерската си позиция с аванс пред съотборника си от пет секунди три обиколки преди финала. На третото място се движи Рикардо, следван много агресивно от Квят, като битката им за третото място на почетната стълбичка ще продължи до финала.
До финала не се стигна до изненади и Хамилтън спечели на „Имола“, следван от съотборника си Валтери Ботас, а пилотът на Рено Даниел Рикардо успя да се качи за втори път на подиума този сезон. Световният шампион води в класирането с 282 точки, Ботас е втори със 197, а Верстапен е трети със 162. Успехът бе девети през сезон за Хамилтън и общо 93-и в неговата кариера. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай