Инфантино със силна реч за юбилея си

Гответе се за най-лошия сценарии на кризата, предупреди президентът на ФИФА

Инфантино със силна реч за юбилея си | StandartNews.com

Футболният свят да се подготви за най-лошия сценарии на кризата. За това призово Джани Инфантино, президент на ФИФА днес навръх 50-ия си рожден ден. Швейцарецът призна, че няма яснота кога отново ще се играят мачове. 
"Здравето е на първо място, след това е всичко останало. За мениджърите останалото означава да се надяват на най-доброто, но да бъдат подготвени за най-лошото. Без паника, трябва да кажем ясно: ще има мачове отново тогава, когато здравето на хората не е поставено в риск", каза Инфантино в интервю за  "Ла гадзета дело спорт".
Той отбеляза, че ФИФА има готовност да подпомогне най-пострадалите от кризата футболни организации.
"Имаме отлична комуникация с УЕФА в Европа, също и с Южна Америка.Сега трябва да помислим за календара на националните първенства, както и за временни изменения в правилника за статута на футболистите и трансферите. Трябва да защитим договорите и променим сроковете за картотеки. Мерки са необходими, но няма начин - всички трябва да направим саможертви, ситуацията е извънредна. Финансовата състояние на ФИФА е стабилно и може да предложим солидарни мерки за справяне с кризата. Имаме ресурсите за това", каза Инфантино.
Президентът на ФИФА е наясно, че паузата във футбола заради коронавируса ще окаже огромно влияние икономически върху играта и призна, че има риск организации и клубове да влязат в рецесия заедно с глобалната икономика.
"Рискът е голям, но кризата създава възможности. Може да реформираме футбола като се върнем крачка назад. Да има по-малко турнири, но по-интересни. Може би с по-малко отбори, но по-балансирани. По-малко мачове, но пък по-оспорвани. Надявам се след време да имаме 50 отбора, които могат да спечелят световната титла, а не само осем в Европа и два в Южна Америка. Но това е в бъдещето. Сега е важното да сме обединени и заедно да спасим футбола", каза Инфантино. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай