И след Платини корупцията в УЕФА остава

Челси и Манчестър Сити - пир по време на коронавирус

И след Платини корупцията в УЕФА остава | StandartNews.com
  • Челси и Манчестър Сити - пир по време на коронавирус

Какво стана, след като шумно изгониха Сеп Блатер и Мишел Платини от ръководството на световния и европейския футбол? Нищо. Новите управници Инфантино и Чеферин са просто едни високоплатени бюрократи, които продължават да правят компромиси с корупцията, в която е настанен съвременния футбол. В началото на нови сезон в Англия възникна очакван скандал заради цинично похарчените пари за трансфери от Челси и Манчестър Сити. В момент, в който светът изживява незапомнена икономическа и социална криза зарада пандемията. Говореше се за т.нар. финансов феърплей и тем подобни глупости, които очаквано останаха някъде по джобовете на костюмите на новите управници на футбола.


Клоп: Ние не сме собственост на олигарси и мислим за бъдещето

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп оправда пасивния подход на мърсисайци на трансферния прозорец и заяви, че определени клубове са собственост на олигарси. Поради тази причина въпросните клубове не са усетили икономическите последствия от коронакризата.
Изказването на Клоп бе прието от английските медии като индиректна атака най-вече към Челси и Манчестър Сити.
"Живеем в несигурен свят. Този факт изглежда не засяга някои клубове, които са собственост на олигарси и цели държави. Истина е, ние сме различни като клуб", заяви пред BBC германецът.
"Ние спечелихме Шампионската лига и титлата във Висшата лига, придържайки се към този модел. Не може да променим курса просто така и да кажем, че искаме да сме като Челси например", допълни мениджърът на "червените
"Привличането на много футболисти може да е предимство, разбира се, но те трябват да се разбират добре. Идеята не е само да привлечеш качествени играчи. Не можеш да вземеш най-добрите 11 в цял свят и просто да се надяваш, че след една седмица ще играят най-добрия футбол. Трябва да работят заедно на тренировъчното игрище", каза още Клоп.

Лампард очаквано защити Абрамович

Мениджърът на Челси Франк Лампард отвърна на забележката на колегата му от Ливърпул Юрген Клоп относно трансферната политика на "Стамфорд Бридж". Лондончани спазиха традицията и похарчиха над 200 милиона британски лири, дадени от Роман Абрамович за играчи като Тимо Вернер, Кай Хаверц и Бен Чилуел.
Лампард заяви, че не се е подразнил на думите на Клоп, а по-скоро ги е приел за забавни.
"Не се ядосах. Намерих го за забавно - каза Лампард пред BBC Sport. - Историята на Ливърпул е фантастична през последните четири и половина-пет години, в които Юрген Клоп е там. Той успя да привлече играчи на наистина високо ниво. Реалността е, че всички шампиони на Премиършип, без Лестър, похарчиха доста пари.
Погледнете играчите на Ливърпул: Ван Дайк, Алисон, Фабиньо, Кейта, Мане, Салах... Невероятни футболисти, които дойдоха на много висока цена. Ливърпул го направи и го направи за определен период от време."
Лампард обаче забравя, че Ливърпул продаде Фелипе Коутиньо на Барселона за близо 150 милиона евро, за да започне част от мащабната си селекция. Докато тук парите директно идват от Абрамович, който освен това е и нежелан на Острова.

Резултатът - ново изсипване на милиони

Президентът на Манчестър Сити Халдун Ал Мубарак потвърди, че клубът има намерение да вземе още нови играчи това лято. "Гражданите" вече си осигуриха Нейтън Аке от Борнемут и Феран Торес от Валенсия.
А ето и мазният му коментар за отмененото наказание на клуба, което ще му позволи да участва в Шампионската лига и следващия сезон:
"Животът е прекалено кратък, за да се сърдим. Това е един от най-престижните турнири в света на спорта и е състезание, което искаме да спечелим. Случилото се с УЕФА е в миналото. Концентриран съм върху това как да помогна на клуба да се състезава в турнира и да го спечели и как да имаме конструктивни отношения с УЕФА. Мисля, че това е единственият начин да продължим", каза още Ал Мубарак.


Какво стана с наказанието за феърплей на Манчестър Сити?

През февруари тази година Сити бе признат за виновен от Клубния финансов контролен орган на УЕФА, че фалшиво завишавал приходите си от спонсорство. Констатацията е била направена след разследване, което е предизвикано от германското списание Der Spiegel през ноември 2018 година.
Изтеклите мейли са показали, че собственикът на Сити - шейх Мансур бин Заед Ал Нахиян и управляващата му фамилия от Абу Даби, финансира с огромните 67,5 милиона паунда на година "гражданите" и академията на отбора, чрез фирмата Етихад, а останала част идва от собствената компания на шейх Мансур - Абу Даби Юнайтед Груп.
Спонсорствата, увеличавали приходите и следователно капиталът на клуба, които според УЕФА са манипулативни и по този начин от Ман Сити са измамили европейската клубна централа. И в този момент Сити уж беше изхвърлен от Шампионската лига.


Помилване под масата

Изведнъж се оказа, че "Манчестър Сити" спечели дело срещу УЕФА в Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана и ще може да играе в Шампионската лига през следващия сезон.
Двугодишната забрана, наложена от УЕФА заради нарушения в правилото за Финансов феърплей в периода 2012-2016 г., е вдигната. Намалена и глобата - от 30 на 10 милиона евро.
"Сити" през цялото време твърдеше, че е невинен по обвиненията. В мотивите на КАС се казва, че арбитражът не счита представените доказателства от УЕФА за достатъчни за толкова тежко наказание. Освен това някои от казусите били с изтекла 5-годишна давност.
Ясно е, нали. Милиардите на шейх Мансур няма как дя оставят безразлични не само хората от върхушката на УЕФА, но и такива като КАС и други институции с много съмнителен морал. На практика Манчестър Сити бе помилван под масата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай