Грузия пише футболна история! Отива на Евро 2024 /РЕЗУЛТАТИ/

След драматична битка с Гърция

Грузия пише футболна история! Отива на Евро 2024 /РЕЗУЛТАТИ/ | StandartNews.com

Една историческа вечер в европейските квалификации!

Националният отбор на Грузия ще играе на Европейско първенство за първи път в историята си! Това стана факт, след като тимът спечели финалния плейоф в Тбилиси срещу Гърция за участие на Евро 2024. В редовното време и продълженията резултатът беше 0:0, а при дузпите грузинците спечелиха с 4:2 и взеха една от трите последни квоти за първенството в Германия през лятото.

В редовното време почти нямаше голови положения, като вместо това преобладаваха тактическото надлъгване и стабилната игра в защита. Така се стигна до продължения, където двата тима заиграха по-смело. Така в 102-рата минута Константинос Мавропанос нацели напречната греда след свой изстрел с глава при центриране от корнер. На Одисеас Влаходимос пък му се наложи да спасява удари на резервите Зурико Давиташвили и Гиорги Цитаишвили.

В крайна сметка се стигна до дузпи, при който грузинците не можеха да разчитат на звездата си Хвича Кварацхелия, тъй като крилото напусна терена в 109-ата минута с контузия. Въпреки това именно възпитаниците на Вили Саньол бяха по-добри в дузпите. Гиорги КочорашвилиДавиташвилиЛаша Двали и Ника Кваквескири бяха точни при своите изпълнения, а само Георгес Микаутадзе стреля неточно. Що се отнася до играчите на южната ни съседка, Йоргос Масурас и Андреас Бухалакис се разписаха от бялата точка, но ударът на Анастасиос Бакасетас беше спасен, а Йоргос Якумакис стреля покрай вратата.

По този начин Грузия зае последното свободно място в група F на Евро 2024, където ще се изправи срещу ТурцияПортугалия и Чехия. Това ще бъде първо участие на страната на голям футболен форум, откакто тя е самостоятелна държава.

Украйна също се класира на финалите на Евро 2024, след като в срещата от плейоф "Б" извърши нов подвиг и след като в полуфиналите обърна в края тима на Босна и Херцеговина, сега глава преклони съставът на Исландия.

Украинците спечелиха плейофа с 2:1 и ще бъдат на финалите в Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай