Голямо признание за олимпийски шампионки от Токио

Кметът на София връчи и приз на Анатоли Илиев

Голямо признание за олимпийски шампионки от Токио | StandartNews.com

Шест от златните ни олимпийски медалистки от Токио с част от техните треньори и ръководители получиха в днешния Ден на народните будители званието „Почетен гражданин на София“. Сред удостоените с престижното отличие бяха момичетата от българския ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова и Мадлен Радуканова, техните треньорки Весела Димитрова и Михаела Маевска, президентът на БФХГ Илиана Раева, боксьорката Стойка Кръстева и нейният личен треньор Борислав Георгиев.

Заедно с тях за почетни граждани на София бяха обявени редица други заслужили деятели в различни области от живота сред които певицата Камелия Тодорова, актьорите Мариус Донкин, Димитър Маринов и Васил Банов, проф. Милена Моллова, д-р Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието София-град, композиторът Хайгашод Агасян, проф. Анри Кулев – режисьор, художник, сценарист, преподавател, проф. д-р Никола Владов, музикантът Максим Ешкенази, проф. Борис Чендов и др. Отличията бяха връчени лично от кмета на града Йорданка Фандъкова и от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Семплата церемония се състоя в Градската художествена галерия при стриктно спазване на здравните мерки.

Същевременно Анатоли Илиев - един от основните двигатели в инициатива „София – европейска столица на спорта“ и председател на Българската спортна асоциация за деца и младежи в риск, бе удостоен с „Почетна значка на София“. Званията се връчват на български и чуждестранни граждани с особени заслуги при изпълнението на своя граждански или служебен дълг; на дейци на науката, културата, образованието, здравеопазването и спорта с принос в развитието на града и съхраняването на историческата му памет; на граждани, проявили висока гражданска доблест и отстояващи обществено значими интереси и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай