Голяма новина за Весела Лечева. Световен успех за България

Лечева е първата българка след Надежда Лекарска, която стана член на комисия в МОК

Голяма новина за Весела Лечева. Световен успех за България | StandartNews.com

Приемам избора в комисията по "Обществените въпроси и корпоративните комуникации" към Международния олимпийски комитет (МОК) като огромно предизвикателство и отговорност. Това каза двукратната олимпийска медалистка, председател на Българския стрелкови съюз и бивш спортен министър Весела Лечева пред „Арена спорт“ по БНТ.

Лечева е първата българка след Надежда Лекарска, която стана член на комисия в МОК.

"Тази комисия има огромен авторитет. Всички 31 членове в нея са хора с дълги спортни биографии, с принос към спорта в техните държави, общественици, политици. Хора с голям авторитет", коментира Лечева.

"Това е огромно предизвикателство, което приемам с голяма отговорност и благодарност. С тези 40 години, които имам в спорта, от които 25 като активен състезател, а останалите като депутат и министър на спорта, смятам, че имам какво да дам", добави Лечева.

"Важно е България да бъде представена във всяка голяма международна организация. Дълги години нямахме представителство в една от най-влиятелните и авторитетни организации каквато е Международният олимпийски комитет. Моето присъствие там е добър знак", каза още Весела Лечева.

Председателят на Българския стрелкови съюз (БСС) се върна и към времето, в което беше служебен министър на младежта и спорта. Спря се на важните неща в мандата – началото на реконструкцията на стадиона на ЦСКА, откриването на "Арена Бургас", новата програма за треньори.

"Модерното съоръжение на ЦСКА ще бъде възможно благодарение на нашите усилия. Направихме така, че този процес да е необратим. Доказахме, че държава и частен инвеститор могат да работят добре. Надявам се, че ще имаме един добър работещ модел. Ключово важно  беше да има прозрачност, когато става въпрос за защита на интересите на държавата и спортната общественост. Уставът беше направен така, че да няма превес на частния инвеститор. Радвам се за ЦСКА, но се надявам това да е добър пример за много други спортни клубове", коментира Весела Лечева.

"Гордея се с програмата за треньорите, която ще им даде шанс да останат в България и да дадат своята експертиза за българския спорт", каза тя по отношение на програмата на ММС, приета в мандата на служебното правителство.

"Има и неща, които не успяхме да направим, като това да намерим нов спонсор на "Арена София", така че има какво да се свърши", коментира Лечева.

Попитана за очакванията за Париж 2024, Лечева сподели: "Струва ми се, че присъствието ни в Париж ще бъде доста ограничено. Надявам се да се работи професионално, така че успехите да са устойчиви, защото олимпийските медали мотивират децата да спортуват".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай