Германия срещу Аржентина

Германия срещу Аржентина | StandartNews.com

Рио де Жанейро. Германия и Аржентина ще оспорват финала на Световното първенство по футбол в неделя пред очаквана телевизионна аудитория от над един милиард.

Германия може да бъде първия европейски отбор, спечелил турнира в Южна Америка, ако те вземат титлата за първи път от 1990 г. насам.

Ако Аржентина триумфира, това ще сложи край на 28-годиншното чакане за слава на финалите, след като те победиха Западна Германия през 1986 година. А и ще могат да го направят на терена на вечния си съперник - Бразилия.

Германия е разглеждана като фаворит в опит да стъпи на световния връх за четвърти път, след като в полуфиналите разгроми домакините от Бразилия със 7:1.

Аржентина нямаше подобни впечатляващи резултати. Отборът постигна пет минимални победи, след което елиминираха с дузпи Холандия на полуфиналите, но са пределно амбицирани да вземат реванш за поражението през 1990 г. и да вдигнат най-ценното отличие във футбола за трети път.

В навечерието на големия финал повечето мнения бяха фокусирани върху две неща - силната отборна игра на бундестима и индивидуалните качества на Лионел Меси.

"Германският тим е добре организиран, притежава отборен състезателен дух, има много технически качества. Футболистите са талантливи, заедно са от доста дълго време. Аржентинците обаче имат играч като Меси. Той може да разруши всичко само с един свой ход", коментира бразилската легенда Зико.

Легендата на Германия Франц Бекенбауер изрази сходно мнение. "Аржентина има суперзвездата Лео Меси и ако не го държиш под контрол, той ще реши мача с един гениален удар. Германия няма Неймар или Меси, но отборът на Йоги Льов е един хармоничен отбор с безупречен вратар."

Селекционерът на Германия Йоахим Льов обаче заяви, че не трябва да се мисли по този начин за четирикратния носител на "Златната топка".

"Аржентина не е само Меси. Ако си помислиш така, ще направиш много голяма грешка. Този отбор не живее само от Меси. Те имат много компактна и организирана игра. Разбира се, Меси може да бъде от решаващо значение, но ние ще срещнем един изключително добре организиран тим. Това ще бъде оспорван финал, който ще предложи невероятна битка", заяви Льов на пресконференцията преди двубоя.

"Няколко пъти съм играл срещу Меси и имам само хубави спомени от мачовете срещу него. Доколкото си спомням, нито веднъж не съм губил от Меси. Важното за нас е да играем като отбор. Не бива да се акцентира върху един играч, независимо как се казва той", допълни голмайсторът на бундестима Томас Мюлер.

"Аз не искам да спечелят титлата, за да ме сравняват хората с Пеле и Марадона. Просто искам да постигнем това с моите съотборници в националния отбор. Като дете имах две мечти - първо да играя на световно първенство и след това да стана световен шампион. Това е най-голямата мечта за всеки един играч. Питал съм съотборниците ми в Барселона какво е чувството. Те ми казаха, че не може да се обясни с думи. Знам, че е нещо много специално и искам да го изпитам", каза Меси преди мача.

Меси вкара четири гола в груповата фаза, но като цяло все още не може да намери формата, която показваше в предишните години. Аржентинецът, който наистина впечатлява в Бразилия, е селекционерът Алехандро Сабея. Доста подценяван преди мондиала, 59-годишният специалист печели все повече похвали за работата, която върши.

На световното първенство Аржентина показва преди всичко отлична организация, тактическа дисциплина и много стабилна игра в защита - нещо, с което не можеше да се похвали много дълги години.

"Ние трябва да играем изключително концентрирано, да не оставяме никакви празни пространства и да не поемаме излишни рискове, когато не е необходимо. От гледна точка на физиката, тактиката и характера германците винаги са били изключително силни. Сега те развиха още повече своята игра. Трябва да изиграем перфектен мач, ако искаме да ги победим", заяви Сабея преди мача.

Преди четири години в Южна Африка Аржентина и Германия се срещнаха в четвъртфиналите. Отборът, воден от Диего Марадона, изигра двубоя много наивно, с прекалено офанзивна и рискована тактика и беше разгромен с 0:4. Сега ситуацията е различна. В четири от шестте си мача в Бразилия небесносините не допуснаха гол.

"Нашият отбор е много по-консервативен, отколкото преди четири години. Опитваме да стигнем до успеха с други стъпки. Двата отбора са много различни, макар че изпълнителите до голяма степен са същите", каза още Сабея.

За негово съжаление Серхио Агуеро и Анхел ди Мария отново ще са под въпрос. Те претърпяха контузии в хода на първенството и все още не са напълно възстановени. Агуеро влезе като резерва в полуфинала с Холандия, докато Ди Мария едва вчера започна тренировки с топка.

Германия няма сериозни проблеми с контузии и всички основни играчи в селекцията на Йоахим Льов ще бъдат на линия за двубоя.

Букмейкърите отдават предимство на германците. Залог за краен успех на бундестима в Bet365 се приема при коефициент 1.66, докато шансовете на Аржентина са оценени с 2.25. Коефициентите за победа в редовното време са 2.30 за Германия и 3.60 за Аржентина, а за равенство - 3.25.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай