Футболна война подпали Букурещ (ОБЗОР)

Футболна война подпали Букурещ (ОБЗОР) | StandartNews.com

46 в болница след екшъна Румъния - Унгария

Масов бой, много кръв, палежи и арести - това се случи на 80 км. от България по време на евроквалификацията Румъния - Унгария (1:1). "Арена Букурещ" стана сцена на мелета между враждуващите фенове на двете съседни държави, както и на жестокостта на гардовете от частна охранителна фирма, които смляха ултрасите с палки и ритници. Русеску даде преднина на домакините, но Джуджак в края донесе равенството на маджарите. Според "Protv.ro" 46 души са потърсили медицинска помощ след инцидентите по трибуните. Дванадесет от тях е трябвало да бъдат транспортирани до болница. Спортните медии на север от Дунава пишат, че гостуващите запалянковци са пристигнали в румънската столица със специален влак, накичен със знамена на Унгария. При слизането на гарата са скандирали националистически лозунги и са хвърляли факли и димки. След старта на баталните сцени полицията също е нахлула на стадиона, за да усмири страстите. Органите на реда са арестували 30 румънски фена. От тях петима са получи забрана да посещават спортни мероприятия за една година.

Провокация

Полицейски гаф е бил в основата на това унгарските фенове да се изнервят допълнително. Оказва се, че на маджарите са раздавани листовки от властите в Румъния. На тях са били написани правилата, които трябва да спазват гостите в Букурещ. На брошурите обаче цветовете на знамето на Унгария били объркани. Това довело до грозни сцени още преди старта на мача.

Полша надви Германия и 17-годишен рекорд

Полша шокира Германия с 2:0 във Варшава. Головете на "Дружина Полска" вкараха Милик и Мила през втората част. Освен че надвиха световния шампион, домакините могат да се похвалят и с това, че се справиха с брадат рекорд. Бундестимът нямаше загуба в евроквалификации като гост от далечната 1998. Тогава Оливер Кан капитулира пред Хакан Шукур в Бурса при 1:0 за Турция. Много години бяха минали и от последната загуба на световните шампиони в евроквалификации въобще. За последно тимът на Льов падна през 2007 г. от Чехия в Мюнхен. Тогава гостите сразиха именития си съперник с 0:3. "Не мога да виня отбора. Просто едно малко нещо се обърка. Не бяхме ефективни пред гола. Финалното докосване ни липсваше и в крайна сметка не успяхме да вкараме гол на нашия опонент", сподели треньорът Льов след поражението".

Голяма изненада и голям кеф

заяви вратарят на Полша Войсчех Шчесни след успеха над Германия. "Немците бяха фаворити, но тактиката ни проработи. Позволявахме им да нахлуват в нашата половина, но дори и като се бранехме контролирахме събитията. Първото полувреме беше много тежко, но винаги е така, когато играеш със световиня шампион. Радвам се, че ги победихме в родната Варшава. Изпитах огромно удоволствие от това. Сега трябва да слезем на земята и да се съсредоточим върху предстоящия мач с Шотландия", сподели още стражът на "Арсенал".

Датчаните се бяха уплашили

и само късметът ги спаси срещу нас, обяви албанецът Ермир Ленжани. Именно той вкара на "червения динамит", но в края на срещата резервата Вибе донесе точка за гостите. По този начин Дания продължи 50-годишната традиция да не губи от този съперник.

Коларов: Навиячите избиват комплекси пред компютъра

Мощен скандал се заформи след мача Армения - Сърбия (1:1). Защитникът на балканците Александър Коларов изригна срещу медиите и феновете на "плавите". "Навиячите знаят само да избиват комплекси пред компютъра. Скоро не са ни подкрепяли както се полага. Плюят ме отдавна, но аз знам кой съм и какво мога. Много от тях желаят да се провалим, за да почнат да хулят националния отбор. Да ходят да се лекуват", сопна се играчът на "Ман Сити" пред камерите. Иначе сърбите се измъкнаха драматично от загуба в Ереван. Армения поведе чрез Арзуманян, а малко преди края домакините пропуснаха и дузпа. Така се стигна до последната минута, когато Зоран Тошич спаси Сърбия от поражение.

Роби Кийн мина Марко Ван Бастен

Нападателят на Ирландия Роби Кийн записа историческо постижение, като реализира хеттрик за победата над Гибралтар със 7:0. Ветеранът вкара три гола в рамките на 12 минути и стана най-добрият реализатор в историята на евроквалификациите с 21 гола. Хеттрикът на острието е и най-бързият в историята на евроквалификациите, като подобри досегашното постижение на Марко ван Бастен, който вкара три гола на Малта преди 24 години в рамките на 23 минути.

Евро 2016, квалификации:

Група "D":
Ирландия - Гибралтар 7:0 (Кийн 6, 14, 18-д, Маклийн 46, Перес 53-авт), Хулахан 56, Полша - Германия 2:0 (Милик 51, Мила 88), Шотландия - Грузия 1:0 (Кубутиа 28-авт). Класиране: Полша 6 т., Ирландия 6, Германия 3, Шотландия 3, Грузия 0, Гибралтар 0. Следващи мачове: Германия - Ирландия, Полша - Шотландия, Гибралтар - Грузия.

Група "F":
Румъния - Унгария - 1:1 (Русеску 45; Джуджак 82), Финландия - Гърция 1:1 (Хурме 56; Карелис 24), С. Ирландия - Фарьорски острови 2:0 (Маккаули 6, Лафърти 20). Класиране: С. Ирландия 6 т., Финландия 4, Румъния 4, Гърция 1, Унгария 1, Фарьорски острови 0. Следващи мачове: Фарьорски острови - Унгария, Финландия - Румъния, Гърция - С. Ирландия.

Група "I": Армения - Сърбия 1:1 ( Арзуманян 73; Тошич 90), Албания - Дания 1:1 (Леняни 38; Вибе 81). Класиране: Албания 4 т., Дания 4, Сърбия 1 (-1), Армения 1, Португалия 0 (-1). Следващи мачове: Дания - Португалия, Сърбия - Албания, Португалия - Армения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай