Понеделник,

Футболистите в Англия не искат намаляване на заплатите

От: Пламен Вълков -
A
A
A

Призивът за намаление с 30% на заплатите във Висшата лига на Англия по футбол заради кризата с COVID-19 може и да не се случи. Според Асоциацията на професионалните играчи (ПФА) редуцирането на месечните финансови възнаграждения ще ограничи приходите за Националната здравна служба (НХС), съобщава БГНЕС. Представители на футболистите на 20-те клуба от Премиършип и ръководни лица от ПФА се срещнаха с Висшата лига, за да обсъдят проблема. Клубовете се съгласиха в петък да се консултират с играчите относно евентуалното намаляване на заплатите с 30%.
Разговорите в събота не бяха определени като преговори и не се очакваше да бъде взето някакво решение, но ПФА излезе с изявление, в което поставя под въпрос логиката на позицията на Висшата лига.
„Играчите са наясно, че комбинираните данъци от техните заплати са значителен принос за финансирането на важни публични служби, които са в особено критично състояние в този момент. Намаляването на финансовите възнаграждения с 30% ще коства много на Националната здравна служба и други финансирани от правителството услуги“.
Асоциацията на професионалните играчи добави, че предложеното 30%-во намаление в рамките на 12-месечен период ще се равнява на над 500 млн. паунда в редуцирани заплати и загуби от данъци за над 200 млн. за правителството.
„Какъв ефект ще има тази загуба за правителството върху НХС? Беше ли това обсъдено от Висшата лига и дали здравният министър Мат Ханкок го предвиди, когато поиска от играчите да намалят заплатите си?, запитаха от ПФА в изявлението.

Асоциацията, която е финансирана главно от телевизионни права, добави, че играчите обсъждат как могат да допринесат в глобалната криза.

„Всички играчи от Висшата лига искат и ще изиграят своята роля, допринасяйки значително във финансово отношение в тези безпрецедентни времена. Всички играчи от Висшата лига напълно оценяват своята роля и отговорности в обществото по време на настоящата криза. Те са загрижени за всички тези, които са уязвими и пострадали от пандемията“.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички