Фурор! Реал Мадрид е кралят на Европа за 14-ти път

В герои за испанците се превърнаха Винисиус Жунир и Тибо Куртоа

Фурор! Реал Мадрид е кралят на Европа за 14-ти път | StandartNews.com

Фото БГНЕС

Реал Мадрид спечели за 14-ти път в историята си Шампионската лига, след като победи на финала в Париж Ливърпул с 1:0. В герои за испанците се превърнаха Винисиус Жунир, който вкара единствения гол в 59-та минута и Тибо Куртоа, който направи феноменални спасявания на вратата. 

Началото на двубоя беше забавено с повече от 35 минути заради безредици около "Стад дьо Франс“. Феновете на Ливърпул не успяха да заемат нещата си на стадиона. Според УЕФА входовете са били затворени заради съображения за сигурност, но множество клипове показваха, как англичани прескачат оградите и влизат без билети на стадиона, предаде БНР. Органите на реда пък бяха принудени да използват лютив спрей.

След началото на мача Ливърпул пое контрола и имаше купища положения още през първото полувреме. Тибо Куртоа отрази два ранни удара на Мохамед Салах. Трент Александър-Арнолд също опита късмета си, но без успех. В 21-та минута Мане се освободи в наказателното поле и прати страхотно топката към вратата, но Куртоа изби с върха на пръстите си, а тя след това се отклони в гредата.

Последваха още няколко изгодни ситуации за Ливърпул, а Реал реализира с първия си удар в 43-та минута. Бензема беше изведен зад защитата, но се забави и не успя да отправи удар. След това обаче се получи разбъркване в наказателното поле на англичаните и топката отново се озова в крака на Бензема. Французинът този път не сбърка и реализира, но попадението му беше отменено след преразглеждане на ВАР. Ситуацията бе достатъчно спорна, тъй като Бензема бе в засада по време на подаването, но повторенията показаха, че топката му бе подадена от полузащитника на "червените“ Фабиньо. Въпреки споровете гол нямаше.

Второто полувреме започна отново с натиск на Ливърпул и още в началните минути Диас като по чудо не засече едно остро подаване пред вратата на Реал. В 59-та минута Реал дочака момента си и поведе в резултата. Федерико Валверде проби и центрира от дясното крило, за да намери Винисиус Жуниор на метри от вратата. Бразилецът нямаше как да сбърка на опразнената врата и реализира за 1:0.

До края Ливърпул натискаше и в 64-та минута Куртоа отново отчая нападателите на англичаните, след като отрази удар на резервата Диого Жота. В 83-та минута белгиецът отново показа невероятната си класа, отразявайки много опасен удар на Салах.

В заключителните минути Реал се защитаваше и опитваше с контраатаки да увеличи аванса си. Грешни решения пред противниковата врата на Бензема, Винисиус и Дани Себайос не позволиха това. В крайна сметка Реал удържа крехката си преднина и триумфира с най-ценния клубен трофей. Карло Анчелоти пък стана първият треньор в историята, който печели Шампионската лига четири пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай