Френският посланик открива Европейското по петанк за мъже

Френският посланик открива Европейското по петанк за мъже | StandartNews.com

В 11.30 часа в спортната зала в Албена посланикът на Франция у нас Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан открива Европейското първенство по петанк за мъже, на което е и патрон. Това съобщиха от спортния отдел на компанията, като допълват, че игрищата в залата са подготвени съгласно изискванията на родната ни федерация.

В надпреварата участие ще вземат спортисти и зрители от 36 европейски държави, като в Албена ще могат да бъдат наблюдавани най-добрите мъжки тимове в тази дисциплина – от Франция, Белгия, Испания и Италия. Сред първите, които проведоха тренировки в залата, преди старта на надпреварата бе и световният шампион Дидие Роше от Франция.

В рамките на Европейското първенство по петанк за мъже ще бъде представен и българският национален отбор. Участие в откриващата церемония ще вземат представители на дипломатическите мисии, на държавната и местната власт, на деловия и бизнес елит.

Петанк възниква във Франция и е една от най-древните и най-популярни игри с топки в света. Заради нейната универсалност и атрактивност, се играе от милиони хора. В Световната федерация по петанк членуват 105 държави. Българската федерация по петанк е основана през 2000 г. и е член на Световната и на Европейската федерации по петанк (FIJPJ, CEP). В страната ни вече има регистрирани 20 клуба, като предстои откриването на нови в Сливен, Казанлък и Самоков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай