Франция си хареса Гризман за президент

Франция си хареса Гризман за президент | StandartNews.com

Франция изяви готовност да гласува за Антоан Гризман ако се кандидатира за президент, независимо от резултата мача с Португалия на "Стад дьа Франс" тази вечер. Нападателят се превърна в героя на нацията след поредните си голове на полуфинала с Германия и обра симпатиите на сънародниците си. Играчът на "Атлетико" се превърна в любимец и си спечели прякора "Гризу" (по аналогия със "Зизу" на Зинедин Зидан, който навремето донесе световна и европейска титла на страната, б.р.). И за капак, колкото и смешно да изглежда, той завоюва слава и на политическата сцена. В специалния хаштаг, с който се обявява, че той може да се кандидатира за държавен глава, почти всички реагираха одобрително. "Той не е просто герой, а е човекът, от когото имаме нужда, коментира френска медия. - Той е единственият, който може да ни накара да се засмеем. Той е антидепресантът на французите в момента."

На практика обаче победите заредиха страната със симпатии не само към него, но и към отбора като цяло. Цели 81% от френския народ харесва футболистите на Дидие Дешан и тяхната игра, показа проучване по поръчка на "Паризиен" и RTL. Резултатите контрастират с анкетата преди 3 седмици, когато едва 60% харесваха своя отбор. И са много по-различни от 2010 и 2012 г., когато тимът имаше проблеми с дисциплината. Симпатиите са и приятна изненада на фона на скандалите преди Евро 2016 с Карим Бензема и шантажа над Матийо Валбуена. Истината е, че след успехите страната е с по-висок морал, както и с по-високо самочувствие, обобщи BFM TV.

А финалният мач отново "отвори" черния пазар на билети, чиито цени достигнаха до 7000 евро за места, които по номинал са по 895 евро. Около входовете на стадиона и на гарата на Сен Дени се напълни с черноборсаджии, които предлагаха последните пропуски. Не ги спряха и обявените глоби от 15 000 евро при залавяне и 30 000 евро при повторно залавяне. Продавачи се появиха и в интернет, като изненадващо някои от тях поискаха същата цена, на която са купили билетите си - очевидно хора, които е трябвало да се откажат от присъствието си на трибуните в последния момент.

УЕФА прецака Португалия с билетите

Португалците се оплакаха, че УЕФА проявява двоен стандарт при отпускането на допълнителните квоти билети. Преди финала с Франция и заради огромния интерес към мача португалската федерация е поискала извънредни 800 пропуска за свои фенове, но е получила нищожните 300, информира "Рекорд". Преди полуфинала с домакините Германия по аналогичен начин поиска още 3000, освен определените по правилник и си ги получи без проблем, за разлика от нас, допълва изданието. Очевидно ние сме втора ръка държава, защото нашето население е по-малко, иронизира медията.

Като компенсация към "малка" Португалия френския тв канал М6 - един от двата, които излъчват мачовете в страната, снощи реши да пусне коментари и на португалски. Това ще стане с помощта на колегите от RTP от Лисабон, с които беше постигната бърза договорка. Аргументът на М6 за двуезичното отразяване беше, че в страната официално има 600 000 човека с португалски паспорти (според други сведения - около 750 000). Това е третата най-многобройна диаспора, след алжирците и мароканците и тя заслужава нужното внимание при отразяването на двубоя, смятат от телевизията. А негласната причина, разбира се, беше да се увеличи аудиторията, като се привлекат пред екрана емигрантите от тази Португалия.

Посланик на САЩ получи подарък

Американският посланик в Португалия Робърт Шерман получи подарък за подкрепата и симпатиите към Селесао, които изрази по време на Евро 2016. Той дори пусна няколко видеозаписи, в които се вижда как искрено се радва на успехите на Кристиано Роналдо и неговите съотборници. В знак на благодарност отборът изпрати фланелка на симпатичния Шерман, на която греят подписите на всички национали.

6800 полицаи накрак да пазят Париж

Общо 6800 полицаи охраняват невралгичните зони в Париж днес. Причините са две и едната беше опасността от терористични атаки в последния момент на Евро 2016. Другата- споменът от 1998 г, когато след победата на финала 150 човека бяха ранени, един от които фатално.

Масираното присъствие на органите на реда е разпоредено специално от префекта на Париж Мишел Кадо и от шефа на кметския кабинет Матиа Вишера. Най-голямата група униформени от 3400 човека беше разположена по "Шан-з-Елизе", за да предотврати изливането на масиран автомобилен поток в случай на победа. Други 1300 полицаи са дислоцирани на "Стад дьо Франс". Трета група от 700 униформени са разпръснати в метрото и в градския транспорт по линиите, които водят към Сен Дени. Четвъртата и последна група от 1400 полицаи е разположена в и около фензоната под Айфеловата кула.

Родата на Кристиано се изсипа

с частен самолет във Франция. В него намериха място майка му Долорес, двете му сестри и Роналдо-Джуниър. Малчуганът дори влезе в пилотската кабина, което донесе на авиаторите вътре пропуски за финала на "Стад дьо Франс". Звездата на Португалия пък си стисна ръка с медията "CMTV", чийто микрофон прати в река Рона, той взе участие в нейна инициатива и дари малчуган с подписана от него топка.

Мистерията с рождената дата

на португалеца Ренато Санчеш беше разкрита. След проучване на "Диарио ди Нотисиаш" беше потвърдено, че новият играч на "Байерн" е 18-годишен, а не на 23, или 24, каквито бяха подозренията. Като доказателствен материал е послужила информация от болницата, в която халфът е роден. Оттам публикуваха и електронна разпечатка с данните му и с акта за раждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай