Формула 1 с нов шеф за 2021 г

Стефано Доменикали сменя Чейс Кели до края на годината

Формула 1 с нов шеф за 2021 г | StandartNews.com

Бившият директор на Ферари - Стефано Доменикали (на снимката), ще поеме президентския пост на Формула 1 от Чейс Кери преди началото на следващия сезон, съобщива Motorsport.com. Очаква се 55-годишният италианец да бъде назначен преди края на календарната година.
Формула 1 все още не е обявила новината официално, но отборите са били уведомени за решението във вторник.
Доменикали бе директор на Ферари във Формула 1 между 2008 и 2014 година, като от 1998-а изпълняваше длъжността спортен директор на отбора. След като напусна през април преди шест години, той стана вицепрезидент на Ауди, а от 2016 година изпълнява длъжността президент на дъщерната компания на Фолксваген - Ламборгини.

През всичките тези години Доменикали запази и поста си на директор на комисия в Международната автомобилна федерация (ФИА). Той бе инициатор на реконструкцията на Формула 2 и въвеждането на новата платформа Формула 3.

Кери пък изпълняваше тази длъжност от момента, в който Либърти Медия стана собственик на Формула 1 през януари 2017. Той наследи поста от Бърни Екълстоун и ще бъде запомнен с новия тристранен договор Конкорд, който бе подписан от всички десет отбора през месец август.
По време на престоя на Кери на президентския пост Формула 1 сключи и ключови договори с нови пазари, включително Виетнам. Най-престижната автомобилна надпревара съживи и позабравеното Гран при на Нидерландия, пише Dsportbg. 
На върха Доменикали ще си сътрудничи с бившите колеги във Ферари - Жан Тод и Рос Браун. Тод действа като президент на ФИА от 2010 насам, но ще напусне след края на настоящия си мандат догодина. Браун пък стана директор във Формула 1 през 2017 с покупката от страна на Либърти Медия.

фото ЕПА/БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай