Екзотичните звезди на световното по ски

Екзотичните звезди на световното по ски | StandartNews.com

Шладминг. Наред с големите звезди в ските в Шладминг има и трима екзотични спортисти, които въпреки слабите си умения в белите спортове предизвикаха огромен медиен интерес.

"За нищо не ставаш в ски алпийски дисциплини, но ни харесва отношението,  което имаш към спорта и атлетичните ти умения, за да го постигаш”, така се обръщали дълги години треньорите към Преследвача на мечти от Ямайка Майкъл Уилямс. 43-годишният спортист обаче е в Шладминг  за да сбъдне желанието си да кара на Световното през 2013-а.

Другите двама екзотични скиори са Жан-Пиер Рой и неговия съотборник от Хаити Беноа Айтък. Рой, който е на 49 години вече се състезава на световното на алпийците в Гармиш-Партенкирхен 2011 и обра овациите на публиката. Сега редом с него е 22-годишния Беноа.

Тримата започват от 14 февруари своята състезателна авантюра в Шладминг. Те ще участват утре в квалификацията по гигантски слалом, а също така и в тази за слалома на 16-и.  Но какви са техните мотиви да участват в събитие, което не е естествено спорта в родните си страни?

Жан-Пиер Рой очаква да спечели, но иска да върне усмивката на лицата на хаитяните, които бяха буквално изравнени със земята по време на унищожителното земетресение през 2010. Тогава стотици хиляди жители на Хаити загубиха живота си.

"Спортът може да бъде едно от средства, за да помогне за укрепване на нацията отново", твърди Рой, който иска да мобилизира допълнително сънародниците си, за да могат за вбъдеще и те да се състезават за Хаити.
Вдъхновен от легендарния тим по бобслей на Ямайка, който участва на олимпиадата в Калгари 1988 Майк Уилямс иска един ден и той да участва в зимна олимпиада. Именно това е една от причините да стартира в Шладминг с цел спечелване на квалификационни точки, които да му дадат шанс да кара на игрите в Сочи 2014.

"Никога не трябва да отхвърляш мечтите си, а да се бориш за тяхната реализация", коментира Уилямс.  Речено сторено. Той вече реализира мечтата си да дойде на световно по ски, а сега остава на покаже, че има сили и за повече.

Уилямс не е карал ски до момента в който иска разрешение от федерацията по ски на Ямайка да му позволи да се подготвя в закритата зала за ски в Германия. От момента на срещата с първия си треньор Уилямс вече има на ски 85 дни. Така, че той вече е пределно мотивиран да се справи с квалификациите въпреки получената контузия на едното коляно преди няколко седмици, която за малко да го спре от световното.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай