Джокович с пета титла на Уимбълдън след 5 часа битка

Сърбинът надви Федерер за 16-а титла от Големия шлем

Джокович с пета титла на Уимбълдън след 5 часа битка | StandartNews.com

Новак Джокович спечели Уимлъдън и защити титлата си в Лондон от 2018-а. На финала той победи най-успешния тенисист на 21-и век Роджер Федерер със 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3). Битката за титлата продължи 5 часа, като Ноле спаси 2 мачбола в петия сет. Мачът бе и първият в историята на Уимбълдън на сингъл, който бе решен с тайбрек след 12:12 гейма в петия сет. Никой от зрителите обаче не искаше тази класика в тениса някога да свършва. Това бе и най-дългия по продължителност финал в историята на на Уимбълдън. За Джокович титлата е пета от Уимбълдън и общо 16-а от турнирите в Големия шлем. Така Ноле изравни рекорда на Бьорн Борг по титли от Уимбълдън. Пред него са само Сапмрас със 7 и Федерер с 8.

В преките двубои път Ноле има вече 26 победи срещу 22 на Федерер. На Уимбълдън успехите са 3:1 в полза на сърбина. За първото място на Уимбълдън Джокович взима 2,35 млн. паунда, а за Федерер остават 1,175 млн. паудна. Преди мача легендата Джон Макенроу предвиди победа на Джокович в 4 сета.

"И двамата играхме невероятен тенис. Новак, ти беше страхотен, човече", заяви 37-годишният Федерер. .

"Най-вълнуващият и непредвидим финал в цялата кариера. Беше невероятно как се върнах в мача при две шампионски точки за Роже", каза пък Джокович, който заяви, че е щастлив как синът му Стефан е изгледал наживо победата му. Двамата бяха наградени лично от Кейт Мидълтън, херцогиня на Кембридж. Тя изгледа финала заедно със съпруга си принц Уилям.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай