Допингът не е нерешим проблем

Допингът не е нерешим проблем | StandartNews.com

Бях против излизането от ЕС, разкрива сър Себастиан Коу

Себастиан Коу е роден на 29 септември 1959 г. в Лондон. Като лекоатлет печели две олимпийски титли на 1500 м (Москва 1980 и 1984 г Лос Анджелис) и два сребърни медала на същите игри в бяганията на 800 м. Автор е на осем световни рекорда. Рицар на Британската империя, носител на ордена за заслуги. Също така е и пожизнен пер с титла барон. След края на състезателната си кариера става политик. Член е на парламента в периода от 1992 до 1997 г. През 2005 г, след избирането на Лондон за домакин на лятната Олимпиада през 2012 г, оглавява организационния комитет по подготовката за форума. През август 2015 г. е избран за президент на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ). Сър Коу бе сред най-високопоставените гости на завършилото вчера в Амстердам, Холандия, 23-о европейско първенство по лека атлетика. Вторият по ранг ръководител в световния спорт (б.а. след президента на МОК), отговори на въпросите на "Стандарт".

- Себ (б.р. държи така да се обръщат към него), кога за последно спахте добре?

- Всяка вечер спя добре (смее се). Снощи също беше така. Даже тази сутрин станах в 7 часа и правих едночасов крос покрай реката до хотела ми.

- Всички твърдят, че атлетиката в момента се намира в много лоша ситуация. Какво е вашето мнение?

- Атлетиката е силна. Има предизвикателство пред нас и всички знаят за това. През тази година аз съм посетил всички континенти, световни и европейски шампионати, диамантени
лиги и виждам, че публиката си е все там. Хората искат да гледат нашия спорт и така ще бъде и занапред.

- През август 2015 г, когато бяхте избран за президент на ИААФ очаквахте ли, че ще се стигне до скандала с допинг с руските атлети?

- Не точно. Всички знаехме, че има проблем, който е и глобален за целия свят, не само за руснаците. Ако сте състезател, какъвто бях и аз, ще знаете за този проблем и за неговата специфика.

- Колко голям според вас е този проблем сега?

- Не е толкова голям, за да не бъде решен. Системата за допинг в атлетиката вече е много по-добра от тази по мое време, от преди 10 години и дори от преди 5. Технологията вече е много по-напреднала. Явно много хора са забравили, че именно атлетиката бе пионер в борбата с допинга. Ние първо въведохме акредитирани лаборатории и биологични паспорти за нашите спортисти. Това е една много добра история за нашия спорт. Сега идват нови времена в борбата с допинга. С новата комисия за интегритет на спорта трябва да направим сериозна крачка напред. Просто пътят, по който се борим с допинга трябва да стане по-различен.

- В Амстердам президентът на европейската атлетика Свен- Арне Хансен каза, че руската състезателка Юлия Степанова, която издаде машинациите с допинга в руската атлетика, трябва да е за пример. Тя обаче бе наказана заради подмяна на биологичния си паспорт. Наистина ли такъв състезател трябва да бъде сочен за еталон?

- За мен е важното атлетите да вникнат в проблема с допинга и да говорят за него. Няма значение от коя страна са. Надявам се този случай да помогне на всички да разберат, че този проблем не е само за спортистите, а и за техните треньори. Специално за случая "Степанова" знам, че МОК официално поиска Етичната комисия да вземе решение по нейния казус.

- Каква Олимпиада очаквате в Рио?

- Добра, разбира се, с добър дух. Преди няколко седмици бях в Рио за тестовите състезания в леката атлетика. Техническият делегат бе доволен от това, което домакините са направили. Все още има малко довършителна работа по стадиона за атлетика. Знам как беше преди 4 години в Лондон и как трябва да е сега. Според мен тези игри ще са добри и дори вас ще ви изненадат.

- Като знаете как и за колко време се подготвихте за Лондон 2012, колко изостават сега бразилците?

- Наистина не знам. Не съм близо до тяхната организация. Според мен те наистина си вършат работата и се движат в очаквания график.

- Очаквате ли руските атлети да участват в Рио под олимпийски флаг?

- Това е въпрос, който тепърва трябва да дискутираме с МОК. Трябва да сме сигурни, че руските атлети са изпълнили критериите, които сме определили. Именно по този въпрос ще разговаряме с МОК на 21 юли.

- Очаквате ли световни рекорди в атлетиката в Рио?

- Не знам. В голямо състезание световните рекорди не са рядкост. Все пак обаче имайте предвид, че Олимпиадите не са място, на което лесно се подобряват постиженията. Причината е, че атлетите са по-концентрирани да спечелят златото, отколкото да поставят световен рекорд.

- Като британец как се чувствате след Брекзит?

- Лично аз бях против напускането на Европейския съюз. За нас е по-добре да сме част от обединена Европа, отколкото да сме извън нея. Влакът обаче вече напусна гарата и няма връщане назад. Дано вотът е добър за всички.

- Възможно ли е да има в нов референдум и британците да поискат оставане в ЕС?

- Не мисля, че това ще се случи.

- Като член на борда на "Челси" доволен ли сте от ситуацията в тима преди началото на сезона и какво мислите за "Манчестър Юнайтед", който бе поет от вашия бивш мениджър Жозе Моуриньо?

- "Челси" ще се представи по-успешно от "Манчестър юнайтед", защото имаме добър мениджър в лицето на Антонио Конте, който се справи много добре начело на Италия. "Сините" начело с Конте ме карат да съм оптимист за новия сезон. Това е футбол, а не наука.

- След оставката на Рой Ходжсън начело на Англия кой очаквате да го замени?

- Наистина нямам идея.

- Може би чужд треньор?

- Аз лично нямам против начело на Англия да застане чужденец. Виждате как се глобализира света, особено в атлетиката. Мисля, че ще намерим най-добрия треньор, който да свърши работата.

- Коментара ви за загубата от Исландия?

- Не беше лоша (смее се)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай