Четвъртият турнир "Григор Христов-Гришата" ще се проведе на 4 май

Известни спортисти и журналисти ще участват в атрактивната надпревара

Четвъртият турнир "Григор Христов-Гришата" ще се проведе на 4 май | StandartNews.com

Четвъртото издание на атлетическия турнир „Григор Христов“ ще се проведе на 4 май (събота), когато е рождения ден на известния спортен журналист, който почина в началото на 2015-а година.

По традиция състезанието ще започне със стартове за журналисти и приятели на Григор Христов в дисциплините – 100 м, 800 м, скок дължина от място и гюле (4 кг). Тази година в тези демонстративни стартове на 100 м ще бягат и деца с трудности в развитието от Пазарджик и София, а бронзовата медалистка от олимпийските игри в Рио 2016 с ансамбъла по художествена гимнастина Ренета Камберова също е заявила участие във всички дисциплини. Журналистите могат да заявят участие в четирите демонстрационни дисциплини на имейл: [email protected] Сборен пункт преди стартовете ще бъде сектор „Г“ на националния стадион „Васил Левски“, където участниците трябва да се съберат в в 8:30 часа, за да получат фланелка и стартов номер.

В интервала от 11:00 до 13:30 часа ще се проведе третия кръг от веригата „А1 атлетика за младежи“, а заедно с него започват и дисциплините при юношите и девойките под 20 години, където са записани над 200 участника от цялата страна. Турнирът ще провдължи до 16:30 часа, когато са предвидени състезания на щафети 4х100 м.

Григор Христов е българинът посетил най-много състезания по лека атлетика по света и у нас. В периода 1983 – 2013 година Христов бе акредитиран журналист на всички 14 световни първенства на открито и олимпийските игри в Москва1980, Сеул 1988, Барселона 1992, Атланта 1996, Сидни 2000,  Атина 2004 и Пекин 2008, като стана един от малкото хора в света свидетели на живо на тези най-големи спортни форуми и на още хиляди атлетически състезания.

Чрез турнира посветен на Григор Христов – Гришата организаторите от СК „Юниверсал“ и Българска федерация лека атлетика искат да припомнят удивителните постижения и живот на този истински поданик на леката атлетика. В богата си кариера Христов написа хиляди статии и коментари, няколко книги посветени на Царицата на спортовете. Водеше ранглистите на постиженията на българските атлети през последните 30 години, винаги знаеше най-актуалните новини и тенденции от света на атлетиката, което го правеше един от най-търсените анализатори на този спорт у нас и в международните журналистически среди. Той бе главен редактор на вестник „Старт“, ръководител на спортната редакция на БНТ, спортен анализатор, наставник на десетки млади спортни журналисти, чудесен професионалист и човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай