Боян Петров започна атаката на К2

Боян Петров започна атаката на К2 | StandartNews.com

Каракорум. Дългоочакваната атака на втория по височина връх в света К2 (8611 м) от Боян Петров вече е в ход. Българинът е в група заедно с поляците Марчин Качкан, Януш Голомб, Артур Малек, Павел Михалски и италианеца Симоне ла Тера, като изкачват върха по Реброто на Абруци.

Това е третата атака на върха през сезона. При първите 2 на 26 и 27 юли до К2 достигнаха рекордните 40 алпинисти.

До този сезон върхът е покорен от 300 алпинисти. За първи път до К2 (Чогори) стигат на 31 юли 1954 г италианците Ачиле Компаньони и Лино Лачедели. Върхът е открит през 1856 от европейска изследователска експедиция, ръководена от Хенри Хавершъм Гудуин-Остин. Той се намира в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай.

Името „К2" е дадено от члена на експедицията Томас Монтгомъри, тъй като върхът е бил вторият забелязан в Каракорум. Останалите открити от експедицията върхове са получили имена K1, K3, K4 и K5, които в последствеие са заменени съответно с имената Машербрум, Броуд пик, Гашербрум II и Гашербрум I. Въпреки че К2 също е имал местни имена, най-разпространено и използвано е останало „К2".

Според информация от Рената Малек, съпруга на Артур Малек атаката към К2 в която ще участва и Боян Петров вече е започнала. На 29-и юли всички участващи в атаката са били в лагер 3 (7400 м). Ден по-късно петимата вече са в лагер 4 (7800 м). По информация от г-жа Малек финалната атака е започнала тази сутрин и Янош Голомб е изкачил върха. Артур Малек и Михалски са се върнали в лагер 4, след като са достигнали на 150 м под К2. Артур Малек е развил ангина. Голомб също се е върнал в лагер 4 (около 14 ч местно време). Преди малко в лагер 4 се е прибрал и ръководителя на полската експедиция Мартин Качкан, който също е направил успешна атака на К2.

Все още няма информация до къде е стигнал българския ас, а така също и Симоне ла Тера. При успех Боян Петров ще стане първия българи изкачил К2. Този сезон той изкачи Канчендзьонга (8586 м) и Броуд Пик (8047 м).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай