Ботас спечели старта в Баку (ВИДЕО)

Пилотът на Мерцедес поведе в класирането при пилотите

Ботас спечели старта в Баку (ВИДЕО) | StandartNews.com

Валтери Ботас е новият лидер в световния шампионат на Формула 1. Пилотът на Мерцедес успя да спечели състезанието за Голямата награда на Азербайджан, по улиците на Баку. Втори се нареди съотборникът му Люис Хамилтън, а трети остана пилотът на Ферари Себастиан Фетел.

Победата за Ботас е втора през сезонa, след като той успя да извоюва и лидерската позиция в първото за годината състезание - Гран при на Австралия. В следващите две - Бахрейн и Китай, първи бе Люис Хамилтън, а Ботас оставаше втори. 

Това е и четвърта двойна победа за Мерцедес от началото на сезона, с което те се превръщат в първия отбор в историята с подобно постижение.

Ботас диктуваше темпото в по-голямата част на надпреварата. Единствено между 13-ата и 32-ата обиколка невлезлият в бокса по това време пилот на Ферари - Шарл Льоклер, бе лидер, но неговата стратегия (с едно спиране за цялото състезание) не сработи и Ботас си върна първенството.

Хамилтън не успя да притисне максимално своя колега в края, въпреки че закратко бе в неговата DRS зона, и остана 2-ри.  

Ботас вече е с 87 точки в генералното класиране, докато Люис е с 86. Фетел е трети с 52 пункта, една пред Макс Верстапен. 

Въпреки че се блъсна в квалификацията, монегаскът Шарл Леклер прогресира много в хода на състезанието и дори успя да направи най-бърза обиколка в Баку - 1:43,009. Така той взе допълнителната точка за най-бърз тур.

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай