Българският алпинист Иван Томов е загинал (обновена)

35-годишният русенец изкачи преди ден Лхотце без кислород

Българският алпинист Иван Томов е загинал (обновена) | StandartNews.com

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщиха от БНР позовавайки се на фирмата-организатор на експедицията до Лхотце (8516 м). Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород. Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем.

Пред БНР той разказа, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит.

В сутринта на изкачването други членове на експедицията в която е бил включен, също са изкачили върха, с кислород, но са слезли благополучно. Иван и Настя са успели да достигнат палатка в лагер 4. Там са опитали лечение с дексаметазон и кислород, поради признаци на белодробен оток. От агенцията твърдят, че са изпратили шерп да помогне от лагер 3 към 4 (този който по-рано през деня е придружавал клиен до върха). Иван е издъхнал по парапета от лагер 4 надолу. От ръководството на експедицията към която е бил включен обявиха, че ще направят възможното да свалят тялото на българина до базовия лагер.

Иван Томов, на 35 години, има изкачвания на Броуд пик през 2014 г., и на Манаслу през 2017 г. През 2013 г. беше в лагер 2 на Нанга Парбат, докато в базовия лагер терористи избиха други участници в експедицията. Опита и през 2016 г. на Нанга Парбат. Миналата година Иван беше първия достигнал връх Комунизъм в Памир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай