България с първо злато от Европейските игри

Самбистката Мария Оряшкова е шампионка в Минск, страната ни е девета по медали

България с първо злато от Европейските игри | StandartNews.com

Мария Оряшкова донесе първи златен медал за Бъгария от Европейските игри в Минск. Четирикратната световна шампионка по самбо спечели финала в категория до 80 килограма срещу рускинята Жанара Кусанова i 1:1. Опитната българка реализира техническа точка, която първоначално не бе зачетена, но след преразглеждане на ситуацията, съдиите зачетоха точката, която донесе златото на Оряшкова.

Тя започна надпреварата трудна победа над представителката на домакините Светлана Тимошенко с 3:2 точки, а на полуфиналите се справи с украинката Алина Ковалска с 2:0. Мария ще участва в Минск и в турнира по борба в категория до 76 килограма, така че в следващите няколки дни ще трябва да свали килограми, за да влезе в категорията си.  30-годишната Оряшкова е единствената ни състезателка, която участва в два различни спорта на игрите в Минск.
До момента България има 9 медала - титла на Мария Оряшкова (самбо), сребро на джудиста Ивайло Иванов, бронз за Антоанета Бонева в стрелбата, както и на Цветелина Цветанова в самбото, а гимнастичките донесоха още 5 отличия - сребро и бронз на Катрин Тасева, както два сребърни и бронзов медал на ансамбъла.

фото БОК/Костадин Андонов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай