Събота,

Българин влезе в Залата на славата на хокей на лед

От: Пламен Вълков -
A
A
A

Бившият вратар на националния ни отбор по хокей на лед Константин Михайлов беше приет официално в Залата на славата на Международната федерация, съобщи БНР. Българинът беше въведен на церемония в Братислава преди срещите за разпределението на медалите на Световното първенство.

54-годишният хокеист получи приза Ричард Ториани за изключителна кариера в неводеща хокейна нация и то лично от президента на централата Рене Фазел.

"За мен е голяма чест да стоя днес тук заедно с такива хокейни величия като Йорген, Майк, Жигмунд, Мирослав и Хейли, получавайки награда, която е признание за хокейно съвършенство. За съжаление Борис и Джим не са с нас. Искрено съм благодарен за отличието, което получавам. В България хокеят не е много разпространен спорт, но е много уважаван от тези, които го познават. Последните 20 години не бяха лесни за българския хокей, предвид промените в Източна Европа. Надявам се, че нашият отбор ще се прави с предизвикателствата и скоро ще надгради постигнатите в миналото успехи.

Тази награда виждам не само като лично признание, но и като признание за всичките български хокейни състезатели и деятели, че човек трябва да има цел, дисциплина, почтеност, съчетани със страст, отговорност и постоянство. Ако следвате тези принципи, успехът е неизбежен и наградите ще последват.

Не бих могъл да искам повече от тази награда за нещо, което съм правил с любов и страст през целия си живот. Изключително съм щастлив да бъда въведен в залата на славата на световната федерация", заяви от трибуната Михайлов.

Константин Михайлов прекрати състезателната си кариерата на 51-годишна възраст след участие в рекордните 28 световни първенства в долните дивизии в периода 1985-2014 година.

В Залата от клас 2019 днес бяха въведени още бившите играчи Майк Модано (САЩ), Жигмунд Палфи и Мирослав Шатан (Словакия), Йорген Йонсон (Швеция), Борис Александров (Казахстан, посмъртно) и четирикратната олимпийска шампионка Хейли Уикенхайзър (Канада), както и бившият заместник изпълнителен директор на хокейната федерация на САЩ Джим Джохансон (посмъртно).

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички