Блатер в ръцете на ФБР

Блатер в ръцете на ФБР | StandartNews.com

Татко заслужава признание, обяви щерката му

Въжето около врата на Сеп Блатер се затяга с пълна сила. Президентът на ФИФА шокиращо хвърли оставка само няколко дни, след като бе преизбран за още един мандат. Сега и ФБР са му по петите. Според "Ню Йорк Пост" и "ABC News" от федералното бюро и прокуратурата в САЩ вече водят разследване срещу него. Според специалистите това е и причината за изненадващия ход на швейцареца.

Примката бе хвърлена на врата на Сеп с последните разкрития, който дойдоха зад океана. В корупционния скандал, който разтърси ФИФА, бе забъркан и Жером Валке. Генералният секретар е дясната ръка на Блатер. Според американската прокуратура 54-годишният французин е направил превод на стойност 10 млн. долара в банка в САЩ. Парите са били използвани от ЮАР. Африканците са се отблагодарили с тях на страните от КОНКАКАФ за Мондиал 2010. В обвинителния акт, подаден във федералния съд в Бруклин, Валке е бил описан като "неидентифициран високопоставен служител на ФИФА".
Паралелно с това бившият президент на ФИФА е разследван и от швейцарската прокуратура във връзка с домакинствата на Русия и Катар на световните първенства съответно през 2018 и 2022 година. "Засега нямаме обвинен, но има доста странни неща.

Ще са ни необходими шест или седем месеца, за да стигнем до съд", обявиха сънародниците на Сеп.
От ФБР пък обявиха, че ще публикуват официален протокол с разпитите на вицепрезидента на КОНКАКАФ - Чък Блейзър. Така нещата за Блатер може да станат още по-страшни. Блейзър се смята за "къртицата", която вкара в ареста 16 ръководни фактори на ФИФА. Журналистът Андрю Дженкинс, който навремето изигра голяма роля при скандала с Иван Славков, също се похвали, че е изпратил куп уличаващи документи срещу Блатер в Ленгли. ФБР имат съмнения, че Блейзър е участвал системно във взимането на подкупи. Мистър 10% се закопа сам, след като се отметна в последния момент от думите си и изведнъж гласува за Русия и Катар. В Щатите бяха шокирани от неговото действие. От Федералното бюро отново отказаха коментар по темата "Блатер". "Случаят е открит. Ще видим какво ще се случи. Не мога да кажа какво ще се случи", обяви прокурор Лорета Линч, която започна дело за корупцията срещу задържаните в Швейцария футболни босове.

"Решението татко да се оттегли не е свързано по никакъв начин с корупционния скандал в организацията", заяви за BBC дъщерята на швейцареца Корин. "Изпитвам едновременно тъга и облекчение. Съобщението на баща ми означава, че всичкият натиск, на който беше подложен, сега ще изчезне. Иска ми се най-накрая да признаят всичките му заслуги за футбола в последните 40 години", заяви Корин Блатер.

С уважение към Сеп се отнесе президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. "По този начин той започна реформите на организацията и освободи място за нов ръководител на ФИФА, който ще направи промени", каза президентът на МОК Бах.

Блатер остава шеф, докато не се избере нов, но това ще бъде на книга. Конците ще се дърпат от Валке. Последният трябва да гарантира и за честността на изборите, които ще се проведат най-рано през декември.

Швейцарецът: Не чувствам подкрепа

"Не чувствам, че имам мандат от целия футболен свят - феновете, играчите, клубовете, хората, които живеят, дишат и обичат играта", каза Сеп Блатер в речта си, след като обяви решението си да напусне. "В последните дни мислих дълбоко върху моето президентство и 40-те години. Ценя ФИФА повече от всичко и искам да направя само това, което е най-добро за организацията. Чувствах се задължен да се кандидатирам за преизбиране, тъй като вярвах, че това е най-доброто за нея. Изборите приключиха, но предизвикателствата не са. ФИФА се нуждае от тотална промяна", допълни той. "След като аз няма да бъда кандидат ще мога да се концентрирам върху прилагането на дългосрочни, фундаментални реформи, които надхвърлят нашите предишни опити. В Изпълкома има представители на федерации, върху които ние нямаме контрол, но за чиито действия ФИФА носи отговорност. Имаме нужда от дълбока структурна промяна", добави той.
"Размерът на Изпълкома трябва да бъде намален и неговите членове трябва да се избират от Конгреса на ФИФА. Имаме нужда от ограничения в броя на мандатите не само на президента, но и на членовете на Изпълкома. Борил съм се за тези промени и преди, но всеки знае, че моите опити бяха блокирани. Този път аз ще успея", завърши Блатер. Той напусна централата, но малко по-късно се върна отново и започна да събира нещата си.

Кандидатите

Принц Али Бин ал Хюсеин

Радва се на отличен имидж, който натрупа като вицепрезидент на ФИФА от 2011 до 2015. Той отговаряше за Азия. Освен това успя да събере на своя страна 73 гласа на изборите миналия петък. Но няма да му е лесно. Обвиняват го, че е млад и няма опит. Принцът е на 39 години. Едва ли обаче ще може да се справи с конкуренцията на Мишел Платини. Именно шефът на УЕФА му докара доста гласове в битката срещу Блатер.

Мишел Платини

Той води здрава битка срещу Блатер на конгреса, но я загуби. След това приветства решението му да се оттегли. Шефът на УЕФА сега се превръща в един от най-силните кандидати за освободения трон. Изглежда много силен, но му предстои сериозна работа. УЕФА има само 53 гласа. А другите конфедерации не искат европейците отново да доминират в световната организация. Фаворит е обаче на букмейкърите.

Луиш Фиго

Носителят на Златната топка се оттегли от изборите в Нион. Твърдо е против световните първенства в Русия и Катар. Според него има нещо гнило в избора на двете страни за домакини. Няма шансове за президент на ФИФА.

Иса Хаяту

Управлява футбола в Африка от 1988 година. Твърди, че не иска поста на Блатер, след като се провали на изборите през 2002 г. Но може да промени решението си. Като вице на Сеп получи една от най-важните комисии - финансовата. Това може да му осигури доста гласове, след като има и цяла Африка зад гърба си.

Михаел ван Прааг

Холандецът също като Фиго се отказа от намерението си да се яви на изборите точно преди вота миналата седмица. Сега ще търси широка подкрепа, за да опита отново.

Скрити фаворити

Волфганг Ниерсбарх ще чака решението на Платини. Ако французинът откаже, той ще бъде лицето на Европа. Има зад гърба си цялата немска икономика. Президентът на федерацията на САЩ Сунил Гулати също не е за подценяване. Той бе твърда опозиция на Блатер.

Други

Искам и аз, и аз, ревнаха стотици футболни легенди и функционери, след като Сеп Блатер хвърли оставка. Сред тях са Сенеш Ерзиг (Турция), Тед Хауърд (САЩ), Грег Дюк и Гари Линекер (Англия), Жером Шампан и Давид Жинола (Франция), Зико (Бразилия), Мон-Йон Чун (Южна Корея)

Кой си заби автогол!, скочи Давор Шукер

Президентът на хърватската федерация Давор Шукер се върна тъпкано на медиите. Новият член на Изпълкома на УЕФА бе на седмото небе от новината, че Блатер е хвърлил оставка. Той бе обвинен, че си е забил автогол, защото даде гласа си за принц Хюсеин. "Оставката на Блатер не ме учудва. Затова и гласувах против него. Това, което се случва, е доказателство, че във ФИФА цари жестока корупция. 73 души гласуваха срещу него. Значи хората искат промяна!", коментира Шукер.

Лавров: Искаха да сложат ръка на ФИФА

Русия остана изненадана от решението, което Блатер взе. "Нямаме информация за причината, довела до тази оставка", заяви говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. "Сътрудничеството ни с ФИФА няма да бъде преустановено. Най-важното е, че Русия ще продължи подготовката си за Мондиал 2018", отсече Песков. "Всичко бе планирано, за да провалят изборите за президент на ФИФА. Не мисля, че искат да целта е световното в Русия. За никой не е тайна, че ние стояхме зад Блатер. Не се крихме, както и повечето от Изпълкома на ФИФА", заяви външният министър Сергей Лавров.
Немският министър на правосъдието Хайко Маас обаче е на друго мнение. Той обяви, че се стартира разследване за световните първенства в Русия и Катар. "Щом има съмнения за подкупи в избора за домакин на световните финали, решенията трябва да се преосмислят отново. Не може тези неща да се определят от парите", отсече Маас.

Платини отложи изпълкома на УЕФА

Президентът на УЕФА, отложи насрочената за този уикенд среща на Изпълнителния комитет на организацията. На нея Боби Михайлов и компания щяха да обсъждат съвместните си действия в назрелия конфликт с ФИФА. Най-вече вариантът за бойкот на световното в Русия, както и това в Катар. Сеп Блатер обаче подаде оставка и това промени плановете.
"Футболните фенове по цял свят, включително и аз, следим с голямо притеснение развитието на корупционния скандал във ФИФА. Аз реших за най-удачен вариант да отложим срещата, която бяхме предвидили за идния уикенд в Берлин", каза Платини. "Всеки ден излизат нови информации и аз смятам, че е най-мъдро да обмислим случващото се известно време. Така ще имаме възможност всички заедно да изясним позицията си", добави французинът. Веднага след оставката на Блатер, Платини заяви: "Решението е трудно, смело и правилно".

Мадуро иска Марадона на трона в Цюрих

Президентът на Венецуела Николас Мадуро предложи аржентинската легенда Диего Марадона да смени Сеп Блатер на президентския пост във ФИФА. "Президент на ФИФА трябва да стане Диего Армандо Марадона или някой като него. Марадона изобличаваше ФИФА от десетилетия, но те само го заплашваха и му се смееха", отсече Мадуро. Други в Южна Америка обаче издигнаха глас за Пеле. "Този въпрос не ме интересува. Оставката на Блатер и скандалите не са моя работа", отсече легендарният бразилец.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай