Без Русия на олимпиади и световни до 2022

КАС намали санкцията от 4 на 2 години

Без Русия на олимпиади и световни до 2022 | StandartNews.com

Руските спортисти бяха лишени за две години от флага и химна на страната на световни първенства и Олимпийски игри. В същото време в екипите на руснаците може да са включени цветовете на националния флаг. Спортният арбитражен съд (CAS) днес оповести решението си по повод четиригодишните санкции, наложени от Международната антидопингова агенция (УАДА) по отношение на руския спорт заради нарушения на правилата и груби манипулации.

Съдиите като цяло бяха на страната на УАДА, но съкратиха двойно срока на санкциите. По този начин руснаците няма да могат да се състезават за страната си до 16 декември 2022 г. Освен това, съгласно решението на СAS, руски официални лица няма да могат да заемат ръководни постове в международните спортни федерации. Ако екипите на руските спортисти съдържат цветовете на националния флаг, то на английския език трябва да бъде изписано “неутрален атлет”. Зрителите ще могат да внасят знамена по време на съревнованията, но химнът не може да бъде използван по време на санкцията. 

Руската антидопингова агенция (РУСАДА) обяви, че не е напълно удовлетворена от решенията на Спортния арбитражен съд. Агенцията трябва да плати на УАДА 1.27 млн. долара като компенсация за разходите на световната организацията от януари 2019 г. до датата на решението. Руската агенция бе обвинена в манипулирането на данни от Московската антидопингова лаборатория. Заради решението от днес Русия няма да може да участва на олимпийските игри в Токио 2021 и на зимните в Китай ако останат за пролетта на 2022, както и на световното по футбол 2022 в Катар. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай