Батков се раздели със сълзи с "Левски" (ОБЗОР)

Батков се раздели със сълзи с "Левски" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Вече не съм акционер, но оставам обикновен запалянко, обяви адвокатът

Такава радост, каквато съм изпитвал в "Левски" съм имал само при раждането на трите си деца, заяви в емоционална реч Тодор Батков и не скри сълзите си. Адвокатът се раздели безвъзмездно с акциите си в клуба. Той обяви, че отдавна е взел решение за рицарската постъпка. Преди това да се случи ще състоя заседание на Надзорния съвет и Управителния, което продължи над 4 часа. На него присъстваха и външни лица като водещият Андрей Арнаудов, както и представители на "Сини сърца". "Дадох всичко, което имам. Около 45 млн. лева. Бог ми ги е дал, а за да получиш нещо от него - трябва и ти да отвърнеш със същото. В последните години обаче нещата не вървяха. Няма вечни неща освен "Левски". Правил съм и много грешки, една от тях бе, че още в началото не разделих с друг властта. Но и нямаше никой насреща. Тръгнахме и по-порочен модел. Изпуснахме духа от бутилката след успехите в Европа. Нещата станаха фрапантни в последния сезон, когато трябваше да се покрият 1,8 млн, за да вземем лиценз. Благодаря на тези 1091 души, които се включиха в кампанията "Левски е твой". Ще продължа да помагам с каквото мога", каза Батков. Той разкри, че ще изтрие и последния дълг, който има клуба към него от 1,619 млн. лева. "Имам два стенда, но други имат и повече. Сега ще имам и време да довърша стенописите на църквата в Смолян, 500 000 евро, явно Господ ме забрави заради това. Благодаря на тези, хилядите, които ме подкрепяха през годините. Сега ставам един от тях. Ще мога спокойно да гледам мачовете без да се чудя как да намеря 500 000 лв на месец за заплати", завърши адвокатът.

Чорни пожела успех на "сините"

Бившият собственик на "Левски" Майкъл Чорни пожела успех на новото начало на "Герена". "Желая на "Левски" да има късмет, да играе добре и красиво, да побеждава в турнирите. Повече нищо не бих коментирал", каза Чорни за БГНЕС. "Това е моята любов. Аз съм голям почитател на "Левски". Винаги съм се радвал, когато побеждава. Винаги съм обичал България, така че с удоволствие да гледам мач на "Герена", добави още бизнесменът. "Чух за оттеглянето на Тодор Батков, но не съм се интересувал повече. Не знам какви са неговите намерения", добави Чорни.

Тити: Ще го молят да се върне

Тодор Батков определено ще липсва на "Левски", обяви треньорът на баскетболния тим на "сините" Тити Папазов. "След съпругата му може би аз ще съм следващият човек, който ще застане зад него. Той е давал много пари за "Левски" - било лични или спечелени от неговия авторитет. Моето мнение е, че беше лъган от много хора, защото е добър и доверчив. Ще видите как след само 1 година без него, хората ще оценят липсата му и ще го молят да се върне. Прост пример може да се даде с г-н Божков и ЦСКА. Същото ще стане и в "Левски". Батков е много добър човек, никога не е отказал нищо на никой. Но в България има такава критика, типично по нашенски, която винаги се насочва към такива хора, дали много за спорта, само при 1-2 по-слаби сезона", каза Папазов.

Равносметка:
Върхът е походът в Европа

Най-големият връх в 11-годишното управление на Тодор Батков в "Левски" определено е класирането за груповата фаза в Шампионска лига. За мнозина първото участие на наш тим сред топотборите в най-комерсиалния клубен турнир е и постижение номер 1 в историята на "сините". През есента на 2006 г. "Левски" мери сили с грандовете на световния футбол "Барселона", "Челси" и "Вердер". Година по-рано дойде и четвъртфиналът в турнира за купата на УЕФА, който е втори в цялата история на "сините".

За над 11 години начело на най-обичания отбор в България, Батков успя да вдигне и три шампионски титли (2006, 2007 и 2009 г.), както и две Купа на България (2005 и 2007 г.).

Под ръководството "сините" добавиха във витрината си и 3 Суперкупи на страната (2005, 2007 и 2009 г). Четири пъти тимът от "Герена" завърши на второ място, а два пъти се размина и с купата.

Той стана босът, управлявал най-дълго във вековната история на "Левски". Под негово ръководство "сините" посрещнаха юбилея за радост на милионите си фенове.

Разбира се, преди да оглави "Левски" на 14 март 2004 г., Батков също бе част от клуба в продължение на 5 години.

Триумвират поема клуба от "Герена"
Бюджетът 6,5 млн., над милион ще отиват за НАП

Бъдещето на "Левски" ще падне върху плещите на трима души. Тодор Батков раздели пакета си от акции, който възлиза на 98,2% по равно между Иво Тонев, адвокат Александър Ангелов, а третият дял отиде за ново име на "Герена". Това е пловдивският бизнесмен Николай Иванов. 47-годишният Иванов е собственик на "Юпитер Холдинг". Иначе Тонев е шеф на УС на "сините" от 2011 г., а Александър Ангелов от 10 години. В последните месеци той бе част от Надзорния съвет.
Възможно е триото да стане квартет. Тонев, Ангелов и Иванов ще дадат дял на компания, която ще бъде основен спонсор на тима. Предстоят и промени в УС и НС, които ще бъдат предложени и гласувани на общото събрание на акционерите. То ще се проведе в началото на август.

Бюджетът на "сините" ще бъде 6,5 млн. лева. Той бил обезпечен за следващите 3 години. 1,2 млн. от него ще отиват за погасяването на дълговете към НАП. Фонд заплата за първия тим се намалява на 200 000 лв. месечно, а на служителите ще падне от 160 000 на 100 000 лв.

Георги Иванов и Константин Баждеков запазват оперативната си власт. Първият ще отговаря за спортно-техническите въпроси, а вторият по финансовите и административните. Решенията им обаче ще подлежат на обсъждане и одобрение от Управителния съвет. "Никой вече няма да може да назначава и уволнява сам - треньори или директори", категорични са новите шефове.

Водят се преговори с мощни фирми

"Левски" се е прицелил в три спонсора, които ще помогнат за формирането на бюджета, стана ясно днес. Един от тях е компания, която ще осигури стабилност, която ще нареди "сините" на основно място по този показател сред тимовете в "А" група. Освен това от "Герена" разчитат на сериозни постъпления от страна на феновете като артикули, но най-вече от посещението на мачове. "Тези 15 000 на финала в Бургас бяха страхотно нещо, но трябва да има толкова и на всеки мач на нашия стадион", заявиха "сините".

Ангажимент в чужбина отложи

представянето на Николай Иванов. Третият основен акционер на "Герена" бил по бизнес дела и не можа да стане част от пресконференцията днес. "Има време ще се запознаете с него. Оттук нататък обаче не искам да се говори за силни хора, основни фигури, всички работим заедно за клуба", заяви Иво Тонев.

Фенклубът се сдоби с нов шеф

днес. Това стана на заседание, което се проведе след пресконференцията на Батков, Тонев и Ангелов. Степан Хиндилян ще замени Владимир Владимиров, който обяви, че отдавна иска да се оттегли и това е моментът.

Агитката ще получи дял

както й бе обещано, стана ясно днес. Той ще бъде предаден или на тръст "Синя България" или на Националния клуб на привържениците на "Левски". Освен това двете организации ще продължат да присъстват на заседанията на УС.

Младок се отчете с почерпка

пред съотборниците си. Божидар Краев подслади живота на "сините" във вторник вечерта. Тогава талантът навърши 18 години.

Поход в планината организираха

днес "сините". Играчите на "Левски" направиха разходка за сплотяване на колектива до местността Черната скала край Боровец. Там отборът си направи обща снимка, след което отново пое към курорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай