Банско приема елита в световната купа по ски

Снимат стартовете под "Тодорка" с повече камери от Шампионската лига по футбол

Банско приема елита в световната купа по ски | StandartNews.com

Елитът в ските идва за Световната купа в Банско

Най-добрите алпийки ще мерят сили в Банско по време на световната купа на 25-26 януари 2020. Дамите ще карат под Тодорка спускане и супергигантски слалом. Световната купа е под №7 за Банско и общо 10-а за ХХI век за БФСки и отново ще се превърне в най-голямото спортно събитие в България за годината. Повече от 60 от най-големите звезди на алпийските ски ще стартират в двата дни от последния уикенд на януари. Очакваме под Тодорка да карат безспорната №1 в последните години Микаела Шифрин, последните олимпийски шампионки на спускане София Годжа и Естер Ледецка на Супер-Г, легендарната Ана Фенингер - Файт, Тина Вайратер, новата звезда на Италия Никол Делаго, световната шампионка в спускането от Оре Илка Щухец и много други жадни за слава смели алпийки. Днес в София се проведе и първата пресконференция посветена на Световната купа и старта на новия състезателен сезон на БФСки. Участие в нея взеха Цеко Минев, президент на БФСки, Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки, Виктор Гичев, директор на Световната купа в Банско, както и водещите ни Алберт Попов (ски алпийски дисциплини) и Радослав Янков (сноуборд). От страна на генералните спонсори на Световната купа и БФСки гости на срещата с медиите бяха и Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации", на водещия български телеком А1 и Лъчезар Георгиев, бранд мениджър на "Порше", официален вносител на Ауди за България.  

"Пореден сезон, поредна Световна купа в Банско. Надявам се, че това ни става традиция и България трайно е на картата на световните ски и на зимните спортове. Надявам се, че Българската федерация по ски и всички съорганизатори на проявата и спонсори ще направим всичко необходимо, за да се чувстваме всички ние горди, че сме домакини на такава проява от такъв ранг. Това е спортното събитие на 2020, защото медийното отразяване няма да може да бъде достигнато с нищо друго през годината", коментира президентът на БФСки Цеко Минев по повод седмия кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини, който ще се проведе в Банско от 2009 година насам и общо 10-ти в зимните спортове за България за този век.

"Не съм си мислил, когато са ме избрали за президент на федерацията, че ще доживеем този ден, в който да кажем, че ние сме направили 10 световни купи в България в алпийските ски и сноуборда. Мисля, че това е наистина един повод за голяма гордост. Никой от нас не си е мечтал също така да имаме човек, който да вземе Големия кристален глобус, в който и да е зимен спорт, нито човек, който се е върнал в топ 30 на света в алпийските ски", допълни Минев.

Георги Бобев обяви пред медиите, че за подготовката на Световната купа са ангажирани над 1000 човека. На "Бъндеришка поляна" ще бъде изградена огромна трибуна, като заедно със зоните около нея стартовете наживо ще могат да гледат 5000 зрители. Билетите за Световната купа ще бъдат пуснати в продажба на 1 декември (неделя), като вече ще има и опция за закупуване на пропуски онлайн.

"Стартовете под "Тодорка" ще бъдат снимани от 28 камери с професионални оператори от Франция, а за пример давам най-гледания турнир във футбола Шампионската лига се снима с по-малко камери. Тв.аудиторията ще е от Канада до Япония, като състезанията от Банско ще достигнат до близо половин милиард зрители по целия свят, допълни Бобев.   

За първи път Световната купа в Банско ще се проведе през януари, което е допълнително предизвикателство за организаторите, заради по-динамичното време, но директорът на състезанието Виктор Гичев увери, че трасето ще бъде подготвено и за лошо време. Подготовката ще започне на 9 януари, като в нея ще участват над хиляда души. В България ще пристигнат 36 тира с оборудване, ще бъдат наети два медицински хеликоптера от чужбина, ще бъде изградена трибуна за над 3 хиляди зрители, плюс фен зона и микс зона за още две хиляди, ще бъдат изградени над 20 километра обезопасителни мрежи. Общият бюджет за организацията на Световната купа е 4-4.2 милиона лева, а очакваната телевизионна аудитория е около 500 милиона зрители. За двата старта се очаква в България да дойдат над 60 скиорки.

На днешната пресконференция присъстваха най-добрите ни състезатели в алпийските ски и сноуборда - Алберт Попов и Радослав Янков.

Радослав Янков (вляво) и Алберт Попов се надяват да направят успешен сезон.

 

Попов вече започна сезона със спускане в Леви, но не успя да влезе в топ 30. "Сезонът започна не толкова успешно, колкото се надявах, но пистата в Леви не е моята, защото има доста равни участъци, а все още не съм намерил подходяща техника за моя размер, но мисля, че и това ще се случи. От тук-натам следват наистина доста тежки и сериозни писти, на които шансовете ми са доста големи, тъй като и в Леви показах в стръмната част едно доста добро междинно време, така че мисля, че от тук-натам ще се чувствам и по-сигурен и вече пистите ще са на моя страна", сподели скиорът.

"Направихме четири лагера на сняг, минаха добре, ползотворно, без контузии, последният лагер беше изключително ползотворен, тъй като имахме добри условия, тренираме с германския отбор и имах така възможност да се конкурирам с две от момчетата, които са им най-добрите състезатели. Във вторник заминаваме за Русия, където са първите стартове за Световната купа на 7 и 8 декември. След това предстоят още два старта в Кортина и в Кареца, на 14 и 15 декември. Това са първите стартове, на които почваме да се сравняваме и да мерим сили с всички състезатели от целия свят", сподели носителят на Големия кристален глобус в алпийския сноуборд за 2016 година Радослав Янков.

"Десетото домакинство на стартове за Световната купа през този век от БФСки си е наистина сериозно постижение. За А1 това е един от най-продължителните и устойчиви проекти. Много се радваме, че можем да подкрепяме зимните спортове в България. През миналия сезон много се вълнувахме с постиженията на Алберт Попов. Тази година съм сигурна, че нашите спортисти ще се представят достойно. Ние от А1 ще направим както винаги за Световната купа интересна фен зона. Ще покажем на най-добрите спортисти и техните фенове най-бързата мрежа. Пожелавам усхех на организаторите на Световната купа и успешен сезон на състезателите от българска федерация ски", заяви Илияна Захариева от А1.

Лъчезар Георгиев, бранд мениджър на "Порше" заяви, че е с Българска федерация ски от много години ги обединява каузата за зимните спортове.

"В света Ауди е партньор на 11 отбора по ски от различни държави. В България фирмата вече 10 години има ползотворно сътрудничество с федерацията", заяви още Георгиев. Той обяви пред медиите, че по-рано днес се предали на Радослав Янков и Алберт Попов новите автомобили Ауди Q5  40 TDI, 190 к.с с ниво на оборудване Sport, а по-рано през месеца същия автомобил е бил предоставен и на Владимир Зографски.

Общо на федерацията са предоставени 9 нови автомобила Ауди Q7, Q5, Q3 и А3.

"Пожелавам успех и много подиуми на нашите състезатели през новия сезон. Желае успех на това поредно голямо спортно събитие в Банско. Ние ще сме там и както обикновенно ще го подкрепим с флота от автомобили. По традиция ще осигурим и шатъли за най-добрите 3 състезателки във всяка дисциплина, допълни още Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай