България с втори медал от Евро 2015

Радослава Мавродиева (вляво) и Габриела Петрова

България с втори медал от Евро 2015 | StandartNews.com

Сребро и бронз спечелиха българските атлети от 33-тото европейско първенство в Прага. В последните минути на надпреварата еврошампионката при девойките Габриела Петрова успя да прелети на 14,52 м и да грабне сребърния медал в тройния скок.

Златото с водещ резултат в света за сезона от 14,69 м взе Екатерина Конева (Рус).

"Последните опити бяха игра на нерви и просто трябваше да устискам. Исках да се събера за последния опит и много се радвам, че успях", каза щастливата Петрова след финала.

За България това е първи медал в дисциплината от 2002-а, когато във Виена Тереза Маринова стана еврошампионка в зала. Силното представяне на България в Прага бе гарнирано от бронзовия медал на Радослава Мавродиева в тласкането на гюле. Родената в Сливен атлетка тласна за първото си отличие от голямо първенство 17,83 м. Спринтьорите Ивет Лалова, Инна Ефтимова и Денис Димитров завършиха пети в полуфиналните си серии, съответно със 7,27 сек, 7,28 сек и 6,66 сек и не стигнаха до медалите. Златото взеха Дафне Скипърс (Хол) със 7,05 сек и Ричард Килти (Вбр) със 6,51 сек. Силвия Дънекова остана 11-а във финала на 1500 м с 4:25,44 мин. Силно участие записаха в събота вечер тройните скачачи Георги Цонов и Румен Димитров. Във финала те заеха съответно 5-о и 8-о място с 16,75 м (личен рекорд) и 16,12 м. 40-годишната Венелина Венева-Матеева доказа, че е голям боец, като зае 7-о място във финала на скок височина със 190 см. В класирането по медали България завърши на 20-о място от 49 страни участнички.

Шефът на атлетиката: Отличен и за двете

"Отлична оценка за двете ни медалистки Габриела и Радослава", коментира след края на шампионата президентът на федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов. "Габи е типичен пример за това което винаги сме искали, когато се отиде на голям шампионат да се постига постижение близко до личното. Два медала България не е печелила отдавна от европейско първенство".

В същото време бронзовата медалистка Радослава Мавродиева бе на седмото небе след първия медал при жените в кариерата си.

"Не стигнах лесно до този медал. След тази сериозна квалификация малко се стреснах, но се съвзех за финала. Може би отдавна бях готова за този медал, но имах проблеми. Наистина не си вярвах. Сега започвам да си вярвам", завърши Мавродиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай